Bohumil Hrabal, křehký rabiát (2024)

Karel Hvížďala. Glosa.

Natočeno 2024. Premiéra 28. 3. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Hvížďala, Karel: Karel Hvížďala: Bohumil Hrabal, křehký rabiát. In web ČRo Plus, 28. březen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Cokoliv jsem napsal, vždycky to bylo psaní v mračnu, nic jiného než touha, posedlá touha psát, … takové zvracení, taková zpověď toho, co ve mně bylo, co mne ohromovalo, čeho jsem se bál, co jsem ale musel napsat, aby mi bylo líp.“ To jsou slova Bohumila Hrabala z roku 1981.

Přesto, že Hrabal psal soustavně od svých 24 let, první jeho kratičké texty pod názvem Hovory lidí vyšly ve Zprávách Spolku českých bibliofilů v roce 1956, a to mu bylo již 42 let.

V roce 1959 byla do tisku připravena jeho próza Skřivánci na niti, ale odvaha k jejímu vytištění Československému svazu spisovatelů chyběla. V té době byl šéfredaktorem nakladatelství Mladá fronta Jiří Hájek, který později řekl: „Stojíme před kyselým jablkem, do něhož je nutno kousnout: je možné jaksi de iure připustit, aby v socialistické zemi existovalo cokoliv jiného než marxistická kritika, cokoliv jiného než literatura v plném smyslu socialistická?“

S odpovědí komunisté dlouho váhali, a proto první Hrabalova kniha se objevila na trhu až v jeho 49 letech v roce 1963. Jmenovala se Perlička na dně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)