Chyba systému – Feministická témata nejsou „cizí“. Řešily je naše prababičky, babičky, matky (2024)

Klára Vlasáková. Esej – longread.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 8. 2024 (ČRo Plus, 19 min.) v cyklu Chyba systému.

Lit.: Vlasáková, Klára: Esej Kláry Vlasákové: Feministická témata nejsou „cizí“. Řešily je naše prababičky, babičky, matky. In web ČRo Plus, 23. srpen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Na co potřebujeme gender, když jsme montovna Evropy? Na co gender, když polovina pracujících nedosáhne na minimální důstojnou mzdu?“ popisuje část debaty o českém feminismu publicistka a spisovatelka Klára Vlasáková v eseji pro podcast Českého rozhlasu Plus Chyba systému. „Jsou to přitom právě genderové nerovnosti, které se s tématy jako práce, zdraví nebo chudoba neoddělitelně spájí,“ zdůrazňuje.

„Je snazší přitáhnout nabroušené publikum ke kulturním válkám (či spíše k jednotlivým malým bitvám) než řešit genderované ekonomické problémy jako feminizaci chudoby nebo situaci samoživitelek,“ upozorňuje ve svém eseji Vlasáková.

„Ať už se člověk označuje za feministu, feministku, termín nesnáší, provokuje ho, je mu jedno nebo je to pro něj synonymem všeho cizího a elitářského, faktem zůstává, že feministická témata řeší současné generace žen a řešily je naše matky, babičky, jejich matky a jejich babičky…“ je přesvědčená publicistka.

„My všichni jsme výsledkem řetězce žen, které žily v době větších či menších omezení a které třeba nedostaly šanci svůj potenciál rozvinout tak, jak by mohly. My všichni jsme vzešli z jejich těl, z jejich buněk, z jejich bolesti.“

V jakých fázích života byla vaše matka finančně nezávislá, pokud vůbec? Jak prožívala vaše babička ranou péči o prvního potomka? Jakou zdravotní péči měla za život vaše prababička? Která žena z rodiny zažila domácí násilí? Znásilnění? To jsou podle Vlasákové životní příběhy, které máme společné napříč roky, zeměmi nebo politickým zřízením.  (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)