Fešák Karel (2024)

Milna Mundier. Fejeton, věnovaný zemřelému Karlu Heřmánkovi. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 12. 10. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.).

Lit.: Mundier, Milan: Milan Mundier: Fešák Karel. In web ČRo Brno, 10. říjen 2024 (článek). – Cit.: Poslechněte si fejeton Milana Mundiera Fešák Karel, věnovaný zemřelému Karlu Heřmánkovi.

Jsou herci, kteří přirostou člověku k srdci tak nějak víc. Provází vás od dětských let až do rané dospělosti a neztrácí nic ze svého kouzla ani poté, co se barva jejich vlasů změní z barvy pepře na barvu soli. Právě takovým hercem pro mě byl nedávno zesnulý Karel Heřmánek. Ironií je, že ze všeho nejdříve jsem poznal jeho hlas. Krátce po revoluci se u nás začal vysílat kreslený seriál Kačeří příběhy a Karel Heřmánek v něm nezapomenutelným způsobem nadaboval roztržitého, leč geniálního pilota Rampu McKváka. V oblasti dabingu se očividně cítil jako ryba ve vodě. Zatímco někteří diváci si spojují jeho hlas s agentem Doylem z kultovního seriálu Profesionálové, já budu vzpomínat především na to, když na mě poprvé jeho hlasem promluvil Al Pacino. Ti dva se totiž k sobě perfektně hodili.

Nikoho asi nepřekvapí, když řeknu, že mám již od dětství ve velké oblibě pohádku S čerty nejsou žerty. Vlastně je to jedna z mála českých filmových pohádek, k nimž se dodnes rád vracím. A nemalou zásluhu má na tom Karel Heřmánek. Způsob, jakým pojal svoji roli vznětlivého, leč spravedlivého Lucifera, nemá dodnes obdoby. Čímž nenarážím pouze na skutečnost, že šlo snad o jediného filmového Lucifera s modrýma očima. Vojáci spí v kasárnách, když vtom se ozve rána doprovázená oblakem dýmu. Uprostřed něj se zjeví kašlající Lucifer. „To koukáš. To je návštěvička, co?“ jsou slova, s nimiž probouzí jednoho z vojáků. Toho jediného, který ve skutečnosti není vojákem, ale čertem-zelenáčem. Krásná to scéna! (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)