Chytrému napověz, hloupého kopni (2013)

Původní pohádku o dědečkovi Pěnkavovi a jeho učeném vnukovi Toníkovi napsal Richard Skolek. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Václav Vydra III.

Natočeno v roce 2013. Premiéra 9. 9. 2013 (ČRo 2 Praha, 19:45 h.; 7 min) v cyklu Hajaja. Repríza 12. 1. 2015 (ČRo 2 Praha, 19:45 h.; 7 min).

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Richard Skolek: Chytrému napověz, hloupého kopni. In web ČRo 2 Praha, září 2013 (anotace). – Cit.: Dědeček Pěnkava z Přízemnic měl vnuka, který chtěl být učený. A tak studoval a studoval, až mu na univerzitě dali diplom. Jak potom obstál, když se vrátil domů za dědečkem, o tom vypráví Hajaja.

Snad na každou situaci, která nás v životě potká, se dá najít nějaké přiléhavé přísloví. Právě tato lidová moudra zaujala mladého autora Richarda Skolka a některá z nich si vybral, aby k nim napsal příběh. Hajaja nám tak díky němu bude vyprávět o mladém učeném muži, který neuměl naslouchat radám svého zkušeného dědy, podíváme se do vesnice Zůstaňdomažlice, kde měli na návsi zvláštní kámen, setkáme se s houslistou Markem, který přišel o svou Terezku, uslyšíme o Radce, která se chtěla provdat za nejsilnějšího muže, o starostovic Haničce, která přivedla loupežníky na dobrou cestu, o sultánovi Hárúnu Arašídovi a moudrém chlapci jménem Násir a také o krásné dívce Mercedes a chtivém vládci Ibrahimovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)