Deň pribuchnutých dverí (Den přibouchnutých dveří, 1977)

Pavel Hrúz. Humoristický kabaret. Redakce Ondrej Bosík. Zvuk Jaroslav Faksa. Technická asistence Peter Kaloši. Hudobní spolupráce Marián Cseky. Režie Andrej Turčan.

Účinkují Marián Škorvaga, Vladena Kalandrová, Martin Vítek, Štefan Šmihla, Ján Demko, Martin Horňák a Alena Sušilová.

Připravil Slovenský rozhlas Banská Bystrica v roce 1977 (47 min.). Repríza 11. 11. 2017 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: Chlebová, Tamara: Humor je vážna vec. In web SRo 8. 11. 2017 (anotace). – Cit.: Súkromných, reklamných a lokálnych rádií máme dnes habadej. Ale v roku 1977 tomu tak nebolo. Až na jednu výnimku. Spisovateľ a rozhlasový autor Pavel Hrúz vymyslel fiktívne rádio Vox Papuli a zaviedol v ňom novinku – Deň pribuchnutých dverí pre poslucháčov i autorov.

Samozrejme, išlo o paródiu. Fiktívne vysielanie rádia mu umožnilo rozohrať celú škálu vtipných rozhovorov s domnelými poslucháčmi a domŕzajúcimi „autormi“. A takouto zábavnou formou s nadhľadom sa pozrieť na peripetie súčasného života a poodhaliť rozličné spoločenské neduhy a zaužívané stereotypy.

Rozhlasový kabaret vznikol v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu. Redakčne pripravil Ondrej Bosík. Účinkovali: Marián Škorvaga, Vladena Kalandrová, Martin Vítek, Štefan Šmihla, Ján Demko, Martin Horňák a Alena Sušilová. Majster zvuku Jaroslav Faksa, technická asistencia Peter Kaloši, hudobná spolupráca Marián Cseky, réžiu mal Andrej Turčan.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)