Páteční večer s Václavem Havlem (2006)

Připravil a uvádí Martin Velíšek. Režie Markéta Jahodová.

Natočeno 2006. Premiéra 6. 10. 2006 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 131 min.). Repríza 7. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 131 min.).

Pozn.: Občas se ptáte, proč Boha nebo víru v nějakou nadosobní autoritu nenalézáte v mých hrách. To souvisí s jejich poetikou, s jejich žánrem. Já jsem prostě celý život psal takové hry, které spíš tu otázku po smyslu otevírají tím, že líčí nesmysl. Tak jedině jsem to psát uměl, tak jedině mě to bavilo.
Ty hry nedávají naději, neukazují na všelijaká řešení ani nenabízejí jistoty. Popisují naopak člověka, který ztrácí jistotu, který ztrácí naději, ztrácí svou vlastní identitu. A popisujíc toto, chtějí ty hry být jakýmsi apelem na diváka. Apelem, který ho vyzývá, aby tváří v tvář tomuto předváděnému nesmyslu hledal ten smysl sám v sobě. Takový to byl pokus zatřást, otřást duší divákovou a cosi z ní vytřást, ale nepředvádět na jevišti to, co bych já rád, aby se z té duše vytřáslo.

Dramatické životní osudy Václava Havla způsobily, že v očích veřejnosti přestal být vnímán především jako divadelník. Ale právě jeho divadelní tvorbě jsme se rozhodli, při příležitosti jeho životního jubilea, věnovat dnešní páteční večer.
V první části večera zazní dokument Andreje Kroba Jak hrát a přitom nehrát Havlovy hry . S pomocí unikátních archivních materiálů mapuje dlouholetý Havlův přítel a spolupracovník Havlovu divadelní poetiku od počátku jeho tvorby až do devadesátých let. V druhé části večera si můžete poslechnout rozhovor, který Václav Havel poskytl Českému rozhlasu 3 – Vltava letos v létě. A nakonec si pustíme legendární nahrávku hry Audience , ve které vedle Pavla Landovského ztvárnil Václav Havel jednu z hlavních rolí.  Po skončení zazní 3 pohádky o pižďuších v podání Václava Havla z CD Kdo to psal, ten to čte. (anotace)

Lit.: anonym: Páteční večer s Václavem Havlem. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2016 (anotace). – Cit.: Páteční večer, vysílaný při příležitosti osmdesátého výročí narození Václava Havla, přiblíží především jeho divadelní tvorbu.  Nejprve dokumentem Andreje Kroba Jak hrát a přitom nehrát Havlovy hry, který na unikátních archivních materiálech mapuje Havlovu divadelní poetiku. V druhé části večera to bude rozhovorem, který Václav Havel poskytl Vltavě v létě roku 2006, a konečně reprízou jeho hry Audience, ve které vedle Pavla Landovského ztvárnil jednu z hlavních rolí. Natočeno v roce 2006.

Lit.: Velíšek, Martin: Páteční večer s Václavem Havlem: Audience a dokument Andreje Kroba. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: I když dnes většina lidí dnes vnímá Václava jako politika, do společenského vědomí vstupoval především jako dramatik. Právě jeho divadelní tvorbě je věnován tento pořad.

„Občas se ptáte, proč Bůh nebo víru v nějakou nadosobní autoritu nenalézáte v mých hrách. To souvisí s jejich poetikou, s jejich žánrem, já jsem prostě celý život psal takové hry, které spíš tu otázku po smyslu otevírají tím, že líčí nesmysl..“
Václav Havel

Na otázku jak hrát Havlovy hry se pokouší odpovědět dokument Andreje Kroba Jak hrát a přitom nehrát Havlovy hry, který vysíláme v úvodu Pátečního večera. Andrej Krob během pětatřiceti let inscenoval téměř všechny Havlovy hry. Některé dokonce několikrát. V dokumentu, ve kterém zazní i několik vzácných nahrávek, Andrej Krob specifikuje obtíže spjaté s inscenováním Havlových her i jejich proměnu v čase.

V další části večera si můžete poslechnout rozhovor, který Václav Havel poskytl stanici Vltava Na Hrádečku, v srpnu roku 2006. Celý program uzavře hra Audience. Havel ji napsal víceméně pro pobavení svých přátel v roce 1975 a využil v ní své zkušenosti s „dělnickou profesí“. Poprvé na scénu vstupuje Havlovo alter ego Vaněk, postava kterou pak oživili další autoři, například Pavel Kohout nebo Jiří Dienstbier. Vltava ji nabídne svým posluchačům v dnes již v legendární nahrávce, která v roce 1977 vznikla ve studiu Vladimíra Merty, režii Luboše Pistoria a kde roli Sládka hraje Pavel Landovský a role Vaňka se ujal sám Václav Havel.

Lit.: Velíšek, Martin: Havlovo Pokoušení – z ilegálních kazet poprvé ve vysílání rozhlasu. In web ČRo 3 Vltava, září 2016 (článek + ukázka z Pokoušení). – Cit.: Tady Havel, tady Havel ! Tímto zvoláním začíná nahrávka hry Pokoušení, tak jak ji sám autor, Václav Havel, načetl na podzim roku 1985. Právě tuto unikátní nahrávku nabídne Vltava v předvečer osmdesátého výročí narození Václava Havla v úterý ve 21:30. Odstartujeme tak sérii pořadů, kterými si ho připomeneme především jako divadelního autora.  (…)

V rámci Pátečního večera 7. října od 20:00 zazní dokument Andreje Kroba Jak hrát a přitom nehrát Havlovy hry, rozhovor, který Václav Havel poskytl v roce 2006. V druhé části nabídneme slavnou nahrávku hry Audience, kde hlavní role hrají Václav Havel a Pavel Landovský. (…)

Páteční večer
„Občas se ptáte, proč Bůh nebo víru v nějakou nadosobní autoritu nenalézáte v mých hrách. To souvisí s jejich poetikou, s jejich žánrem, já jsem prostě celý život psal takové hry, které spíš tu otázku po smyslu otevírají tím, že líčí nesmysl… Na otázku jak hrát Havlovy hry se pokouší odpovědět dokument Andreje Kroba, který vysíláme v úvodu Pátečního večera s datem 7. října ve 20 hodin. Andrej Krob během pětatřiceti let inscenoval téměř všechny Havlovy hry. Některé dokonce několikrát. V dokumentu, ve kterém zazní i několik vzácných nahrávek, Andrej Krob specifikuje obtíže spjaté s inscenováním Havlových her.

V další časti večera si můžete poslechnout rozhovor, který Václav Havel poskytl stanici Vltava Na Hrádečku, v srpnu roku 2006. Celý program uzavře hra Audience. Havel ji napsal víceméně pro pobavení svých přátel v roce 1975 a využil v ní své zkušenosti s „dělnickou profesí“. Poprvé na scénu vstupuje Havlovo alter ego Vaněk, postava kterou pak oživili další autoři, například Pavel Kohout nebo Jiří Dienstbier. Vltava ji nabídne svým posluchačům v dnes již v legendární nahrávce, která v roce 1977 vznikla ve studiu Vladimíra Merty, režii Luboše Pistoria a kde roli Sládka hraje Pavel Landovský a role Vaňka se ujal sám Václav Havel.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)