Tátovy dopisy z fronty (2019)

Válka v básních a textech Ivana Wernische. Připravil Petr Adámek. Zvukový mistr Radim Dlesk. Režie Petr Mančal.

Účinkují Ivan Řezáč, Petr Gojda a Alexis Rosenzweig.

Natočeno 2019. Premiéra 1. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h.; 57 min.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Adámek, Petr: Tátovy dopisy z fronty. Válka v básních a textech Ivana Wernische. In web ČRo3 Vltava, 1. prosinec 2019 (článek). – Cit.: Místy ironické až groteskní, jindy hrůzné, děsivé, smutné básně a verše dokládají, že snad žádný jiný český básník své generace nebyl tak zaujatý válečnou tematikou jako Ivan Wernisch.  (…)

Čvachtá, čvachtá to a skřípe
Rakve jdou, rakve jdou
rychle do země,
než začne svítat

Antologie z básní Ivana Wernische tak či onak věnovaných válce se v pásmu setkává ze skladbami z alba Transparent people dvojice Chadima – Fajt. Válečné ozvuky se v poezii Ivana Wernische objevují v souvislosti s otcem, který bojoval ve druhé světové válce ve Wehrmachtu.

Když byl Ivan Wernisch dotazován, jaké jsou zdroje jeho válečných básní, odpověděl velmi lapidárně: „Vyprávění mého otce, mého dědečka, mých strýců, také četba a nejhorší sny.“ Jinde upřesňuje otcovo válečné angažmá: „Můj otec byl ze Sudet. Když přišli Němci, utekl před nimi – v uniformě české armády – do Polska. Poláci ho zavřeli a za nějaký čas vrátili do protektorátu. Když začala válka, šel do Polska znovu – jako německý voják. Prošel válkou od prvního do posledního dne, dvakrát těžce raněn, byl v Sovětském svazu, v Řecku, v Itálii a leckde jinde. Poznal kus světa. Po válce ho neodsunuli, zůstal v Praze.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hudební doprovod skladby z alba Mikuláše Chadimy a Pavla Faita Průhlední lidé (Black Point, 1998).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)