A nad hlavou nebe (1982)

Literární montáž z próz, veršů a vyprávění romské spisovatelky a kulturní pracovnice Eleny Lackové. Připravila, z romštiny přeložila a pořadem provází Milena Hübschmannová. Režie Josef Melč.

Z povídek Eleny Lackové čte Dana Medřická. Hovoří Elena Lacková, Vojtěch Fabián a Hana Šťávová.

Natočeno 1982. Obnovená premiéra 8. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 52 min.) u příležitosti mezinárodního dne Romů.

Lit.: anonym: A nad hlavou nebe… In web ČRo 3 Vltava, 9. duben 2018 (článek). – Cit.: U příležitosti mezinárodního dne Romů (8.4.) zařazujeme starší literární pořad (1982) připravený zakladatelkou pražské Romistiky na FFUK Milenou Hübschmannovou. Literární montáž z próz, veršů a vyprávění romské spisovatelky a kulturní pracovnice Eleny Lackové  (…).

Významnou romskou spisovatelku Elenu Lackovou připomíná ve svém pořadu jedna ze zakladatelských osobností české romistiky Milena Hübschmanová. V pořadu s názvem A nad hlavou nebe… vypráví její životní příběh, protkaný ukázkami z autorčiných povídek (v podání Dany Medřické) a rozhovory s pamětníky.

Eleně Lackové za života kromě jedné divadelní hry a několika novinových článků nevyšla žádná kniha. Přesto napsala řadu povídek, her a básní ve slovenštině i romštině.

Text, který Elenu Lackovou v roce 1948 byla divadelní hra Hořící cikánský tábor, kterou nejen že napsala, ale také nazkoušela a následně se svým divadlem objela celé Československo. Ve hře zpracovala situaci Romů za druhé světové války.

Za nejlepší literární práce Eleny Lackové považovala autorka pořadu krátké črty, ve kterých líčila své životní prožitky, prožitky romské holčičky a vůbec Romky.

Když jsem se v osmnácti vdala, přinesla jsem věnem kufr kovbojek. Můj muž měl školy, ale víc se mu líbilo, když jsem mu vyprávěla. Každý večer jsem musela vyprávět. Když jsem dovyprávěla všechny kovbojky a romány, které jsem přečetla, nevěděla jsem jak dál. Muž se rozzlobil – že tě shodím z postele! Povídej a hned! – začala jsem si tedy vymýšlet vlastní příběhy. O romském vajdovi a jeho krásné dceři, do které se zamiloval zámecký pán, ale uvrhl do vězení jako čarodějnici. A její romský milý ji vysvobodil a ona podpálila zámek. Můj muž si pochvaloval: To je kovbojka, holka. Na co ti lidi nepříjdou! A já se mu bála říct, že si to vymýšlím sama. Elena Lacková (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)