Fúzia múz 1/?? (Fúze múz, 2022-2023)

Použité texty Peter Hoferica (1), Jana Bodnárová (2), Ivan Kolenič (3), Nóra Ružičková (4), Robert Bielik (5), Ján Buzássy (6), Mirka Ábelová (7), Michal Habaj (8), Richard Pupala (13). Hudba Dalibor Kocian (1), Ivana Mer (2), Andrej Šeban (3), Michal Lichý (4), Ivan Tomovič (5), Juraj Dura Turtev (5), Erich Boboš Procházka (5), Andrej Gál (6), Nikolaj Nikitin (7), Ľuboš Šrámek (7) a Juraj Griglák (7), Tomáš Boroš (8), experimentátor Miloš Krmíček (13). Hudební dramaturgie Marek Kundlák a Matúš Wiederman. Zvukový mistr Rudolf Fritzman. Dramaturgie Gabriela Magová, Zuzana Belková. Režie Adam Hanuljak.

Účinkuje Andrej Šoltés (1), Jana Oľhová (2), Kamil Mikulčík (3), Edita Borsová (4), Pavol Plevčík (5), Zuzana Porubjaková (6). Eva Šušková (8), Richard Stanke (13).

Natočeno 2022-2023. Premiéra 1. dílu 29. 1. 2022 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.); 2. dílu 26. 2. 2022 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.), 3. dílu 26. 3. 2022 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.); 4. dílu 30. 4. 2022 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.); 5. dílu 28. 5. 2022 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.), 6. dílu 22. 6. 2022 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.); 12. dílu 28. 1. 2023 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.); 13. dílu 1. 4. 2023 (SRo Rádio Devín, 15:00 h). K poslechu zde.

Pozn.:  Nový formát Rádia Devín vytvára priestor pre kreatívne stretnutia súčasnej slovenskej poézie a hudby. Z ich vzájomnej synergie vznikne priamo v našom štúdiu nové dielo – hudobná poézia, poetická hudba. Tvorivý kolektív pod vedením režiséra Adama Hanuljaka si na úvod vybral poéziu mladého tvorcu, spisovateľa a básnika Petra Hofericu. Jeho básne sa vo Fúzii múz spoja s interpretačným umením Andreja Šoltésa a hudbou Dalibora Kociana a.k.a. Stroon-a. (anotace)

Pozn. 2: Posledná sobota v mesiaci bude o 15.00 vo vysielaní Rádia Devín opäť patriť zaujímavej polhodinovej fúzii poézie a hudby. Ich dialóg, moderovaný režisérom, dramaturgom a hudobným dramaturgom vyústi do spoločnej hry, kde vzniknú nové, netradičné a neočakávané kreatívne okamihy. V druhej časti Fúzie múz sa stretnú tri ženské múzy: poézia Jany Bodnárovej s interpretačným umením Jany Oľhovej a hudbou Ivany Mer.

Prezentácia súčasných slovenských skladateľov, hudobníkov, spisovateľov, básnikov, ale aj interpretov v zámere tvorcov cyklu ponúka väčšiu prepojenosť literatúry a hudby, viac emócií, ale najmä vznik nových umeleckých diel priamo na pôde Rádia Devín.
Nový rozhlasový formát mal svoju premiéru poslednú januárovú sobotu.
Pozn. 3: Júlová Fúzia múz čerpá z pripravovanej básnickej zbierky Mirky Ábelovej Dom. Verše v nej reflektujú príbehy troch rôznych žien z troch rôznych sociálnych vrstiev a do relácie sa z nich dostali clivé tóny osamelosti, odcudzenia, izolácie, odstupu od všedne žitej reality a hľadanie krásy a zmyslu v maličkostiach, ktoré môžu mať oveľa hlbší zmysel než sa na prvý pohľad zdá. Rozchody, starnutie, rutina, výrečné ticho, prejedanie, pes v záhrade i myšlienky na Walta Whitmana. To všetko v zaujímavej syntéze s jazzovými improvizáciami Nikolaja Nikitina, Ľuboša Šrámka a Juraja Grigláka.
Pozn.: 4: V novej Fúzii múz si môžete vypočuť básne Michala Habaja zo zbierky Caput Mortuum v podaní opernej speváčky Evy Šuškovej a hudobníka Tomáša Boroša. Inšpirovala ich silná, expresívna i temná atmosféra Habajových textov, ku ktorej ako kompozičný postup zaujímavo zvolili kontrapunkt.

Lit.: anonym: Fúzia múz. In web SRo Rádio Devín, 26. 1. 2022 (článek) – Cit.:  V sobotu 29. januára o 15.00 môžete v rádiu Devín počúvať prvú časť nového formátu Fúzia múz. Zámerom formátu je vytvoriť priestor, v ktorom sa stretne súčasná slovenská literatúra/poézia a súčasná slovenská hudba a synergicky vytvoria nové umelecké dielo. Dialóg, moderovaný režisérom, dramaturgom a hudobným dramaturgom vyústi do spoločnej hry, improvizácie, kde sa všetci navzájom počúvajú a ovplyvňujú, a kde vzniká niečo nové.

Tvorivý kolektív pod vedením režiséra Adama Hanuljaka si na úvod vybral poéziu mladého tvorcu, spisovateľa a básnika Petra Hofericu.

Nový formát tvorivého tímu režiséra Adama Hanuljaka rozšíruje kreatívny priestor stretnutí súčasnej slovenskej poézie a hudby a synergicky vytvára nové artefakty, nové, netradičné, neočakávané a nenaplánovateľné kreatívne okamihy.

Režisér Adam Hanuljiak tvrdí, že projekt je aj ekologický!

Prezentácia súčasných slovenských skladateľov, hudobníkov, spisovateľov, básnikov, ale aj interpretov v zámere tvorcov cyklu ponúka väčšiu prepojenosť literatúry a hudby, viac emócií, ale najmä vznik nových umeleckých diel priamo na pôde Rádia Devín, vďaka Rádiu Devín. (…)

Básne Petra Hofericu vo Fúzii múz spoja so svojim interpretačným umením herec Andrej Šoltés a hudobník Dalibor Kocian, známy ako Stroon. Prečo „kývli“ na účasť v tomto projekte? (…)

Do štúdia prichádzali tvorcovia so svojou predstavou o realizácii. Dialóg, moderovaný režisérom, dramaturgom a hudobným dramaturgom vyústil do spoločnej hry, improvizácie, kde sa všetci navzájom počúvali a ovplyvňovali a kde tak vzniklo niečo nové. … a občas aj vtipné (…).

Lit.: anonym: Fúzia múz #4 / Ružičková, Lichý, Borsová. In web SRo Rádio Devín, 26. 04. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V najnovšej časti relácie Fúzia múz sa opäť stretli tri umelecké elementy: výtvarníčka a poetka Nóra Ružičková, popredný predstaviteľ experimentálnej elektroniky Michal Lichý a herečka Edita Borsová.

Vybrané Ružičkovej texty zo zbierky Práce & intimita vznikali podobne, ako vznikajú sochárske diela: uberaním, vynechávaním slov a vymazávaním slabík pôvodného – nájdeného a neumeleckého – textu. Z pokynov, návodov, rád a receptov sa autorkiným pričinením vylupujú básne, ktoré zrazu hovoria o vnútornom svete ženy. Do istej miery odhaľujú jej zraniteľnosť a intimitu, no zároveň jej ponechávajú dostatočný priestor na úkryt… (…)

Lit.: anonym: Fúzia múz #12: Venované Ukrajine. In web SRo Rádio Devín, 27. 1. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Blíži sa prvé výročie agresie Ruskej federácie voči suverénnej Ukrajine a jej občanom. Preto sme sa rozhodli ako prejav solidarity a vďaky za bránenie hodnôt slobodného sveta vytvoriť špeciálnu Fúziu múz.

Do štúdia sme pozvali členov Charkivského národného akademického divadla, opery a baletu M. V. Lysenka, ktoré sa po začiatku invázie presunulo na Slovensko. Mesto Charkiv je stále ostreľované ruskou armádou, niekoľko rakiet dopadlo aj na budovu divadla. Žijú, aj s rodinami v ubytovni Ministerstva Vnútra SR v Gabčíkove, hrajú v prestížnych umeleckých inštitúciách. Bojujú za svoju krajinu, za svoju identitu a svoje životy spôsobom, ktorý im je najbližší, bojujú na umeleckom fronte. Sme presvedčení, že je naša povinnosť im pomáhať.

V tejto Fúzii múz budú sólisti opery a sláčikový kvartet spievať a hrať fragment z Prvej hry pre violu a klavír Borysa Liatošynskeho a ľudovú pieseň Plyve kača v upravených improvizovaných kompozíciách, do textu skvelého ukrajinského autora Tarasa Prochaska s názvom Z tohto sa dá spraviť niekoľko poviedok, ktorý vyšiel aj v slovenskom preklade. O jeho interpretáciu sa postaral herec Boris Farkaš.

Skladba Plyve kača sa stala symbolom po masakri počas Euromaidanu a odvtedy sa hrá a spieva na pohreboch zabitých ukrajinských vojakov. Svoju verziu tejto skladby má aj Rusínska menšina na Slovensku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)