Šachové figurky (2015)

Peter May. Audiokniha. Třetí část detektivní trilogie Lewis. Překlad Linda Kaprová. Režie Jitka Škápíková.

Čte Jiří Dvořák.

Natočeno 2015. Vydal One Hot Book v roce 2015 (1 CD mp3, AK052, 10 hodin 52 minut).

Pozn.: Fin Macleod se znovu usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol. Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku. Oba muži vědí, co najdou uvnitř — tělo jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho, jehož letadlo zmizelo před více než sedmnácti lety. Když Fin v Piskořově tváři zahlédne i něco jiného než šok z pohledu na Roddyho ostatky, zmocní se ho mrazivá předtucha. Fin postupně odhaluje Piskořovo tajemství, není však ani zdaleka připraven na to, že pravda o minulosti může ovlivnit i budoucnost. (anotace)

Lit.: Gregor, Lukáš:  Skotská trilogie se uzavírá. In web Naposlech.cz, 4. 6. 2015 (recenze). – Cit.: Jen velmi zřídka se objeví knižní titul, kdy chuť si jej okamžitě přečíst mnou cloumá, ale nepolevím, neboť vyčkávám až na její zvukovou verzi. OneHotBook si sice se zpracováním závěrečného dílu tzv. skotské trilogie Petera Maye (nakl. HOST) dalo načas, s ohledem na dosavadní nadstandardní kvalitu prvních dvou částí mi však toto čekání nevadilo. Těšil jsem se.

A začnu nejprve poněkud nevesele. Fakt, že jak Skálu, tak následně Muže z ostrova Lewis řadím mezi vůbec to nejlepší, co jsem v posledních dvou letech četl/slyšel, významně nadhodnotil mé očekávání. Na Šachové figurky jsem čekal jako na literární dar a nebudu zastírat, že mne zklamaly. V porovnání se zbytkem trilogie se mi totiž ne a ne dařilo navázat intenzivnější vztah (a zájem) o hrdiny, o vývoj dílčích zápletek v ději. Postoj k ústřední postavě Fina Macleoda se už tentokrát nijak neproměnil. Tvrdím, že jde o výtečně sepsanou postavu. Charakter se sice nijak zvlášť v průběhu času nevyvíjí, ale zato se nám dostává odkrývání třináctých komnat, tajemství z minulosti a nejrůznějších ran. Hrdina získává na uvěřitelnosti, na lidskosti a také (s ohledem na atmosféru knih) až tragičnosti.

Knihy Petera Maye ale nebývají pouze o Finovi, ale i o lidech, které (znovu)potkává od svého nedobrovolného návratu na rodné souostroví Vnější Hebridy. A zatímco první dvě knihy v tomto směru bravurně kombinovaly tíživé drama s detektivkou, Šachovým figurkám s ohledem na dané žánry dochází dech. Možná paradoxně, neboť May sestavil znovu zapletenec osudů, který se začne rozplétat až díky záhadnému úmrtí (vraždě). A znovu se snaží posilovat témata jako třeba otcovství či vůbec existenciální soupeření se sebou samými a s ostrovem. Ale čeho je moc, to může i uškodit. Drama zde má své hlavní místo a May občas výtečné chvíle a dialogy vystřídá patosem, který (bohužel) tentokrát umocňuje i jinak můj veleoblíbený Jiří Dvořák.
 
U závěrečného dílu mi vlastně vůbec nejméně fungovaly flashbacky a pasáže vyprávěné ich-formou, zatímco u předchozích dílů takové části patřily naopak k tomu vůbec nejzajímavějšímu.

Když však odstoupím od svých velkých očekávání a od příliš těsného srovnání s prvními knihami trilogie, zůstává román/audiokniha, která si zaslouží pozornost. V kontextu nejrůznějších detektivek, thrillerů (zvláště těch severských) jde o nemálo temnou záležitost, ale s tím, že tíživost zde nevzniká z obavy o holý život, nebo snad kvůli nějakým brutálním vraždám, nýbrž na základě smutku, pocitu ztráty, samoty… Peter May se mi svou trilogií zaryl pod kůži a určitě se k ní znovu časem vrátím, a to bez ohledu na dojem, že trilogie mohla skončit kvalitativně lépe.

Lit.: Schefik: Peter May – Šachové figurky. In web Schefikův blog, 5. 6. 2015 (recenze). – Cit.: Bývalý policejní detektiv Fin Macleod se po rozvodu definitivně usadil na rodném ostrově, kde si našel i práci jako šéf ostrahy pro místního majitele rozsáhlých pozemků, které pravidelně plení pytláci. Největší zálusk má jeho nový zaměstnavatel na vychytralého Piskoře Macaskilla, shodou okolností také Finova bývalého spolužáka. Když jej se však Fin marně snaží chytit při činu, stanou se oba svědky zvláštního přírodního jevu, který odkryje malé havarované letadlo schované už 17 let na dně nedalekého jezera i s tělem jejich dalšího dávného kamaráda v kokpitu. V tu ránu se vrací vzpomínky na studentská léta strávená ve společné kapele i na konflikty jejích členů a následné záhadné zmizení frontmana.

Už je to více než půl roku, co světlo světa spatřil český překlad závěrečného dílu trilogie z ostrova Lewis. OneHotBook naštěstí na Šachové figurky Petera Maye nezapomnělo. A tak se i posluchači na letošním Světě knihy dočkali. Dokázal však autor, potažmo Jiří Dvořák, který všechny knihy načetl, udržet nastolenou kvalitu, nebo bude naopak závěr trilogie zklamáním?

O výjimečnosti a kvalitě této série asi netřeba moc diskutovat. Řada žánrových cen a obliba u čtenářů po celém světě hovoří za vše. Ostatně i u nás se o Skále mluvilo ještě hodně dlouho po jejím vydání. A v tomto ohledu audiopodoba za svou předlohou rozhodně nezaostává, možná by se chtělo říct, i ba právě naopak. Jiří Dvořák dokázal už tak výjimečný příběh povznést do závratných výšin. O čemž svědčí i nedávno udělená cena Audiokniha roku v kategorii nejlepší četba za druhý díl Muž z ostrova Lewis. První dva díly série tak patří k tomu nejlepšímu, co u nás mezi audioknihami můžeme najít. Otázka zůstává, co třetí díl?

Upřímně se závěrečnými díly série bývá většinou trochu problém. Buď autor svou kvalitu postupně stupňuje k poslednímu dílu, nebo se naopak vydá již v tom úvodním. Trilogie z ostrova Lewis však nespadá ani do jedné, její kvalita je vyrovnaná, přesto však mohou Šachové figurky utrpět přílišným očekáváním. A co si tedy autor pro čtenáře/posluchače v závěrečném dílu přichystal?

Po událostech předchozích dvou dílů se Fin Macleod znovu trvale usídlil na ostrově Lewis,odkud kdysi odešel. Naděje na nový život s jeho dětskou láskou Marsaili mu vlije novou sílu do žil. Navíc zde vcelku snadno získá práci u místního majitele rozsáhlých pozemků coby šéf ostrahy. Pro bývalého policejního detektiva by pátrání po pytlácích měl být vcelku snadný úkol.

V tu chvíli ovšem netuší, že se mu do cesty postaví dávný přítel ze studentských let, místní pytlák Piskoř, který se svého životního stylu nechce za žádných okolností vzdát. Na povrch ovšem vyplouvají další podrobnosti z minulosti obou mužů, které ještě umocní překvapivý nález letadla, jenž zmizelo před více než sedmnácti lety. Oběmamužům je jasné, co se nachází uvnitř – ostatky jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho. Fin se tak znovu vydává po stopách vlastní minulosti, aby odhalil mnohá tajemství, která měla zůstat navždy ukryta pod vrstvou rašeliny.

    „Docela mě mrzí, že to tím skončilo, protože si myslím, že je tam ještě spousta otevřených cest, které by stály za pokračování. Ale aspoň mám dalšího oblíbeného autora a tím je Peter May. Baví mě, že to nejsou přímočaré detektivky, ale něco mezi krimi a psychologickým románem – ta jeho sonda do charakterů je úžasná.
    Jiří Dvořák

Zápletka posledního dílu se nese ve stejném duchu jako předchozí díly, ti z vás, kteří se již s Mayovou trilogií setkali, nebudou rozhodně nijak překvapeni, co si pro nás autor přichystal. Což je ostatně asi největší slabina této knihy. Přeci jen, “wow efekt” u Skály byl opravdu značný a přestože ani další dva díly nejsou o nic horší, nelze se ubránit pocitu, že se autor místy opakuje. Za to ovšem do značné míry mohou již zmíněná přehnaná očekávání, kterým se při samotném srovnání bezesporu nevyhneme.

Co se týče samotné audioknihy, ani zde se žádného výrazného překvapení nedočkáme. Za načtením stojí opět Jiří Dvořák, kterého z režisérského křesla kormidlovala zkušená Jitka Škápíková. Tato dvojice se osvědčila již v předchozích dílech a bylo tedy více než jasné, že o závěr jedinečné trilogie se nemůže postarat nikdo jiný. Ostatně za změnu hlasu by posluchači OneHotBook asi určitě nepoděkovali.

Obzvláště, když charakteristický hluboký hlas Jiřího Dvořáka se samotným příběhem dokonale souzní a dodává mu patřičnou atmosféru. A ve třetím dílu tomu naštěstí není jinak, interpret tak i zde odvádí opět naprosto profesionální výkon. Díky tomu se posluchači mohou těšit na další dlouhé hodiny naprosto procítěné četby, která tak výborně doplňuje předchozí díly a uzavírá celou sérii.

Ani v případě Šachových figurek nesmí chybět samozřejmě hudební doprovod. Hudba skládající se především ze skotských motivů velmi citlivě odděluje jednotlivé kapitoly a dopomáhá tak celkovému dojmu ze samotného poslechu.

Hodnocení příběhu nechám na každém z vás, jelikož bude velmi záležet na tom, zda se dokážete oprostit od přehnaných očekávání. Protože pokud ne, budou Šachové figurky možná malinko zklamáním. Každopádně samotná audiopodoba si zaslouží stejné superlativy jako předchozí dva díly a je opravdu dobrým zakončením výjimečné série, která by rozhodně neměla v žádné audioknihovničce chybět.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)