Tajemství Hrobaříků (2020)

Book coverPavla Horáková. Kompletní audiokniha. Režie Hynek Pekárek.

Čte Lucie Pernetová.

Natočeno 2020. Vydal OneHotBook 23. 6. 2020 (1 CD MP3, katalogové č. AK341;  EAN 8594169483412, celková délka nahrávky 8 hodin 17 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Pod svíčkou bývá největší tma. A co teprve na hřbitově!

Jen pár kroků od známého pražského obchodního centra se rozkládá areál Olšanských hřbitovů, jejichž zadumaný ráz přitahuje pozornost čtrnáctileté Kláry. Stačí však vlídná pobídka staré paní Anežky a dívka se záhy ocitá mezi hrstkou vrstevníků, kterou sem břečťanové ticho přivábilo stejně jako ji, protože ho den co den pozorují z oken svých domovů. Nově vzniklá parta, kterou tvoří ještě Vojta, Šimon, Evžen a později jeho sestra Běta, obnoví dávnou tradici Hrobaříků stojících na stráži klidu olšanských mrtvých. Hřbitov jim díky slavným nebožtíkům připomene nejen památné chvíle našich dějin, ale rozplete i šmodrchance rodinných historií, jejichž indicie měly děti doteď doslova pod nosem. Než obětavá pětice pátračů v čase od Dušiček po červnová vedra vše odhalí, zažije sérii perných chvilek, neboť mezi náhrobky se chystá něco nekalého. Pomůže opět stařenka Anežka?

První část detektivní trilogie o Hrobařících má daleko do obhajoby černočerného stylu emo. Debut držitelky ceny Magnesia Litera navazuje na bílou magii dobrodružství, jaká s všímavými dětskými partami podnikali vinohradští klasikové František Langer a Jaroslav Foglar.

Od autorky Teorie podivnosti, knihy oceněné Magnesií Literou 2019 za prózu.

„Autorka se (…) vydala na cestu zaběhnutým literárním žánrem. Na rozdíl od Miloše Urbana se ho ale nepokoušela pokořit, nic nepřeháněla, neničila, nehnala do krajností. Výsledkem je detektivka pro děti, u které se nebudou bát a něco se naučí. To jim dospělý čtenář (…) může jen závidět.“ – iliteratura.cz

Pavla Horáková (* 1974)

Rodačka z Plzně vystudovala překladatelství, tlumočnictví a serbistiku na FF UK. V letech 2001–2007 pracovala jako redaktorka anglického vysílání Českého rozhlasu a blýskla se literárními překlady z angličtiny (Vonnegut, Bellow, Pynchon, Banks ad.). Autorsky se uvedla dětskou detektivkou Tajemství Hrobaříků (první vydání 2010), posléze rozšířenou o svazky Hrobaříci v podzámčí (2011) aHrobaříci a Hrobaři (2012). Přispěla do kolektivní prózy Johana (2018). S kolegou Jiřím Kamenem vytvořila dvacetidílný rozhlasový cyklus Polní pošta – příběhy Čechů za první světové války, na jehož základě vznikly knižní soubory Přišel befel od císaře pána (2015) a Zum Befehl, pane lajtnant (2018). Největším úspěchem spisovatelky žijící na pražských Vinohradech je cena Magnesia Litera 2019 za román Teorie podivnosti.

Lucie Pernetová (* 1978)

Všestranně nadaná herečka původem z Teplic nastoupila po absolvování mosteckého gymnázia bez akademické průpravy jako elévka do tamního Městského divadla, kde ztvárnila mj. Shakespearovu Julii. Po šesti letech získala angažmá v divadle ABC a nyní je členkou souboru Městských divadel pražských. Spolupracuje s Českým rozhlasem, hostuje v Činoherním klubu a v Divadle Palace, tančí se souborem Veselé skoky a spolupracuje se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK. Účinkovala v televizních filmech Dva na schodišti, Crash Road, Až kohout snese vejce, v pohádce Boháč a chudák či v seriálech Život a doba soudce A. K., Ulice a Ohnivý kuře. Svůj podmanivý hlas propůjčila populární Tryskomyši ze Studia Kamarád.

Lit.: Sabina: Audiokniha: Tajemství hrobaříků. In web Knižní kavárna, 8. 7. 2020 (posluchačská recenze). – Cit.:  To, že miluji hřbitovy a ráda na ně chodím, i si o nich ráda čtu, to není žádné tajemství. Nikdy mě ale nenapadlo, že by mohl někdo napsat příběh pro děti, který se odehrává právě na hřbitově. A ne na ledajakém, ale přímo na Olšanských hřbitovech v Praze. Knížku plnou tajemství a ponuré atmosféry napsala Pavla Horáková, kterou jsem až dosud zaznamenala jen jako autorku Teorie podivnosti, kterou jsem ale nečetla. Tajemství hrobaříků, jak se její knížka pro děti jmenuje, byla nyní namluvená v audiopodobě Lucií Pernetovou a tak jsem si ji nemohla nechat ujít.

Hlavními hrdiny tohoto příběhu je parta mladých lidí kolem 14 let, které spojuje zájem o Olšanské hřbitovy. Když jednou čtrnáctiletá Klára postává nedaleko, potká zajímavou paní Anežku, se kterou se dá do řeči. Zjistí že stará paní i ve svém pokročilém věku pečuje o hřbitov ze zcela nezištných důvodu a rozhodne se jí pomoci. Netrvá dlouho a Anežka jí seznámí s Vojtou, který ji chodí pomáhat také. Klára s Vojtou si rozumí, ale hlavně je spojuje zájem o tajemství skupiny Hrobaříků. Mladých lidí, kteří se po válce začali starat o Olšanské hřbitovy a objevili za ta léta plno zajímavostí ze světa mrtvých ale i živých.

Klára s Vojtou se brzy seznamují se současnými Hrobaříky a dávají dohromady podobnou skupinu, jaká tu byla kdysi. Stále jim ale vrtá hlavou, proč si tajemná Anežka vybrala právě je a spojila je dohromady.

Mladí lidé si náramně dobře rozumí, hlídají Olšanské hřbitovy, které vidí ze svých pokojů v domech stojících kolem i z okna třídy. Pořád ale netuší, co Anežka myslela tím, že pod svícnem je největší tma a že pokud chtějí odhalit tajemství, mají pátrat na svém prahu.

Tato detektivka s hororovým nádechem je sice určena starším dětem, ale já jsem se u ní bavila naprosto královsky. Zajímalo mě vše, co se točilo kolem hřbitovů, ale i osobní příběhy dětí a jejich rodin. Lucie Pernetová je pro mě dosud neznámá, ale její interpretace neměla chybu. Tam, kde hovořili staří lidé, mluvila skutečně unaveným a téměř starým hlasem, v tajemných chvílích skoro šeptala a napětí zvyšovala. Ve chvílích, kdy příběh gradoval, četla svižně a úderně. Prostě skvělá interpretace.

Příběh byl pro mě, jak už jsem napsala, velmi poutavý, zajímavý a napínavý. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a zatoužila – jak jinak – Olšanské hřbitovy konečně navštívit. Už takový výlet plánuji dlouho, ale teď po něm toužím ještě víc než dřív. 🙂 Přesto mám k příběhu malinké výhrady. Začátek byl na mě až příliš rozvláčný. Mě sice bavil, ale hlavně proto, že se točil kolem hřbitovů. Pokud ho bude číst někdo, koho téma příliš nezajímá mohl by to vzdát dřív, než dostane příběh ty správné grády. To je ale jediný problém, který jsem měla. Dál už jsem se nebyla schopna odtrhnout a poslouchala jsem každou volnou chvilku.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)