Nasterea (2021)

Audiokniha Nasterea  - autor Petra Stehlíková   - interpret Jitka JežkováPetra Stehlíková. Třetí díl české fantasy z fascinujícího temného světa. Kompletní audiokniha.

Čte Jitka Ježková.

Natočeno 2021. Vydala Audiotéka a Host, duben 2021 (MP3, celková délka 5 hodin 10 minut). Ukázka k poslechu zde.

Série: Naslouchač  #3

Pozn.: Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.

Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?

V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kdo se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?

PETRA STEHLÍKOVÁ
Vystudovala střední zdravotnickou školu — obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání, naposledy pracovala jako hotelová recepční. Své knihy nejprve vydávala vlastním nákladem (např. trilogie Zrozena z popela). V roce 2016 jí v nakladatelství Host vyšel román Naslouchač, který se setkal s velmi pozitivním přijetím. Stejně nadšený ohlas čtenářů si získalo i jeho pokračování Faja (2017). Oba tituly následně vyšly i jako audioknihy a ve svém žánru se okamžitě staly bestsellery. Nasterea je třetím dílem plánované pentalogie.

JITKA JEŽKOVÁ
Vystudovala Pražskou konzervatoř a katedru teorie kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na televizní obrazovce se objevila poprvé v roce 1994 v seriálu Prima sezóna, o rok později pak v seriálu TV Nova Nováci. Od té doby pravidelně účinkuje v televizních inscenacích a seriálech (Jetelín, Případy 1. oddělení, Rapl, Obchoďák, Doktoři z Počátků, Expozitura) a filmech (Ostravak Ostravski, Intimity, Početí mého mladšího bratra, Báječná léta pod psa). Hostovala v Činoherním klubu, v Divadle Palace a v Divadle v Řeznické. Už od 14 let se úspěšně věnuje dabingu. Svůj hlas propůjčila například Kate Winsletové ve filmu Titanic nebo Liv Tylerové v Pánovi prstenů. V roce 2004 dostala Cenu Františka Filipovského za ženský herecký výkon v dabingu za film Teorie létání.

Lit.: Tománková, Alena: Kam povedou kroky Ilan? In web Naposlech.cz, 5. 8. 2021 (recenze). – Cit.: Když zazní slovo Nasterea, fanoušci fantastiky se pravděpodobně rozdělí na dva tábory: pro jeden je to jen „to pokračování Naslouchače“, pro jiné knižní počin roku, na který dlouho a netrpělivě čekali. Čtenáři knih téměř čtyři roky, posluchači audioknih sice o něco méně, přesto se neustálé odsouvání vydání zdálo téměř nekonečné. A teď je konečně třetí díl tady a vrhá své skalní příznivce do dalšího kola agónie čekání na pokračování.

První díl série, Naslouchač, představil dívku Ilan, která má natolik specifické a ženám zapovězené schopnosti, že se musí schovávat nejen pod celotělový hábit, ale navíc i vydávat za chlapce. A zatímco první díl série postupně seznamuje čtenáře a posluchače se světem, který Petra Stehlíková vytvořila, ten druhý s názvem Faja už rozjíždí akci a intriky na plné obrátky a sama Ilan začíná poznávat, že ani její představa o světě nebyla zdaleka kompletní a správná.

Pustit se hned do třetího dílu s tajemným názvem Nasterea, jde bez připomenutí předchozích dobrodružství poměrně těžko. Děj se totiž zpočátku odvíjí spíš pomaleji, pracuje s termíny specifickými pro dané prostředí a rozhodně nedávkuje čtenáři nové skutečnosti po lžičkách – musí si veškerými překvapeními projít spolu s Ilan.

Vypravěčkou a hlasem Ilan je od počátku audioknižního vydávání v roce 2019 Jitka Ježková. Už tehdy bylo jasné, že se jedná o velmi vhodný výběr vzhledem k mládí protagonistky a barvě hlasu narátorky. Svědčí o tom jistě nejen nominace Ježkové v kategorii Nejlepší interpretka Audioknihy roku 2019, ale také vítězství Naslouchače v kategorii posluchačů od 12 let Cen Bystrouška 2020. Nyní se z Ilan postupně stává mladá žena, už není polekaným dítětem, a tak musela Jitka Ježková do svého projevu zahrnout i emoční výlevy odpovídající dospívající dívce. Zvládá je stejně uvěřitelně jako v případě jiných nástrah předchozích dílů.

Díky tomu, že je příběh vyprávěn ich formou, není kladen takový důraz na odlišení přímých řečí různých postav. Ježkové se to přesto daří, a to velmi decentním způsobem. Ani mužské charaktery nepřehrává, přesto ty hlavní mají svůj specifický způsob mluvy a jsou pro ucho snadno odlišitelné i bez uvozovacích vět.

Atmosféru udržují také dramatické elektronické melodie mezi kapitolami, jediným neduhem této nahrávky se tak jeví fakt, že dotáčky, které jsou poměrně časté, jsou sluchem rozpoznatelné. V jednom místě dokonce finální produkt obsahuje neodstraněný duplicitní úsek. Jedná se pravděpodobně o daň za to, že se vydavatelství Host a Audiotéka snaží přiblížit trendu dostat na trh audioknižní nahrávku společně s tištěnou předlohou nebo jen velmi krátce po ní.

Série Naslouchač má být pentalogií. Jsme tedy v polovině Ilanina příběhu a můžeme jen napjatě očekávat, co si pro nás autorka připravila a kdy se finále dočkáme. Skalní fanoušek by vám řekl, že včera bylo pozdě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)