Uzdravení Rose Gold Wattsové (2022)

Stephanie Wrobelová. Vztahy mezi matkami a dcerami bývají složité, ale tohle je psycho! Kompletní audiokniha.

Čte Denisa Barešová a Milena Steinmasslová.

Natočeno 2022. Vydal OneHotBook v roce 2022 (1 CD MP3, celková délka 11 hod. 49 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Patty Wattsová byla pro mnohé hrdinkou, ba téměř světicí – obětavou svobodnou matkou pečující o těžce nemocnou dceru, kterou od dětství sužovaly nejrůznější zdravotní problémy. Jednoho dne se však ukáže, že nebohá Rose Gold je úplně zdravá a všechno to zvracení, padání vlasů, výživové sondy a operace zavinila její matka, která dívce dávala celé roky do jídla jed a o jejím stavu všem kolem bohapustě lhala.

Po mediálním lynči a jednoznačném soudním procesu skončí „travička Patty“ na pět let ve vězení, kam ji dostalo dceřino emotivní svědectví. Jaké je proto překvapení obyvatel městečka Deadwick, když se stejná žena po propuštění nastěhuje k již dospělé Rose Gold, která jí klidně svěří péči o novorozeného syna. Dokázala snad týraná dívka své matce odpustit a dát jí druhou šanci? A je nyní z Patty starostlivá máma a milující babička? Nebo spolu obě ženy hrají nějakou ďábelskou partii? Ale která z nich je v tom případě na tahu?

Román pojednávající o případu tzv. Münchhausenova syndromu v zastoupení byl inspirován skutečným příběhem Gypsy Rose Blanchardové a její matky Dee Dee. (anotace)

Lit.: Růžičková, Markéta: Uzdravení (?) Rose Gold Wattsové. In web Markéta Růžičková, 13. 5. 2022 (recenze). – Cit.:  S Münchhausenovým syndromem se v příbězích setkáváme poměrně zřídka, což byl jeden z důvodů, proč jsem si pustila do uší Uzdravení Rose Gold Wattsové od Stephanie Wrobelové. Přidejte si k tomu zajímavě znějící zápletku slibující pitvání nejen zmíněné duševní poruchy, ale také vztahu matky s dcerou, a příjemnou stopáž necelých 12 hodin (po audioknižním kolosu jako je Oko světa, mi to zní jako jednohubka na jeden večer). Kandidát na ideální audioknihu je na světě! Jak se mi poslouchalo, se dozvíte v recenzi.

Představte si, že je vám osmnáct a celý život věříte, že jste těžce nemocní. Většinu svého času trávíte v čekárně u doktora nebo na operačním sále, neustále zvracíte, padají vám vlasy, výživu do vás vpravují sondou a o normálním životě mezi svými vrstevníky si můžete nechat jen zdát. Jenže pak jednoho dne vyjde najevo, že za tím vším stojí vaše milovaná matka, která vám celé ty roky přidávala do jídla jed, aby se pak o vás mohla hezky a obětavě starat. Přesně takový život měla Rose Gold, která do osmnácti považovala svou matku Patty, stejně jako mnozí sousedé a lidé z okolí, téměř za hrdinku. Jakmile pravda vyjde najevo, je to právě Rosino svědectví, které Patty odsoudí na pět let do vězení. Když však Patty propustí na svobodu, Rose Gold matku nastěhuje k sobě a klidně jí svěří péči o svého novorozeného syna. Odpustila Rose Gold své matce? Je z Patty nyní neškodná starostlivá babička, která si zaslouží druhou šanci? Nebo se nám přímo před očima odehrává něco, co nevidíme?

Uzdravení Rose Gold Wattsové je v první řadě psychologickým thrillerem, takže se nenechte zmást zdáním, že se jedná o vzrušující jízdu plnou nečekaných zvratů, kdy už od první kapitoly nebudete moci přestat poslouchat. Část z toho samozřejmě platí: dojde na nečekané zvraty a audiokniha se velice dobře poslouchá, jen to všechno plyne o něco pomaleji a nenuceněji. Spíše než se vzrušujícím thrillerem tedy počítejte se zvrácenou studií psychiky dvou na první pohled normálních, neškodných žen. Při poslechu sledujeme na střídačku dvě komplexní osobnosti, které žijí své životy, jak nejlépe umí. Dá se dokonce říct, že se jimi na nějakou chvíli staneme. Jsme s nimi (nebo spíše v jejich hlavách) den co den, slyšíme jejich myšlenkové pochody, někdy s nimi soucítíme, někdy nám naprosto vyrazí dech, jindy nám zase bude běhat mráz po zádech. Jestli jste někdy dumali nad tím, co se lidem, kteří tráví své vlastní děti nebo jsou tráveni svou vlastní matkou, honí hlavou, Uzdravení Rose Gold Wattsové je audiokniha přímo pro vás.

Román Stephanie Wrobelové pojednává o takzvaném Münchhausenově syndromu v zastoupení, kdy pečující matka předstírá a navozuje zdravotní potíže u svého dítěte, aby se mohla dovolávat lékařské péče. Zajímavostí je, že se autorka částečně inspirovala skutečným příběhem Gypsy Rose Blanchardové a její matky Dee Dee. Pokud byste po doposlechnutí Uzdravení Rose Gold Wattsové chtěli přídavek, stojí za to si o případu vyhledat více nebo zkouknout minisérii The Act (2019) od Hulu. Musím říct, že v tomhle případě mi fikce připadá věrohodnější a reálnější než skutečné události, i když oba příběhy jsou pořádné psycho. U toho fiktivního bych si sice přála trochu jiný konec, ale třeba to budete vnímat jinak…

Vydavatelství OneHotBook si v případě Uzdravení Rose Gold Wattsové nenechalo ujít příležitost ke dvojhlasé četbě a přizvalo Milenu Steinmasslovou do role Patty a Denisu Barešovou, která namluvila Rose Gold. Byl to skvělý tah, zvlášť když obě dámy bravurně zvládají hlasem sehrát to, co si při čtení písmenek na stránce můžete jen představovat. Mám na mysli to, jak normálně jejich životy působí navenek, aby se vzápětí něco v jejich nitru zvrhlo zvráceným směrem, až vás z toho zamrazí. Jak příběh postupně graduje, mají čím dál víc příležitostí si se svým hlasovým projevem pohrát. A ve vás se budou prát dosti protichůdné emoce… (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)