Letní záhady (2022)

Agatha Christie. Kompletní audiokniha. Režie Jindřiška Nováková, Daniel Tůma.

Čtou Zbyšek Horák, Růžena Merunková, Jaromír Meduna, Martin Písařík, Vojtěch Hájek, Andrea Elsnerová, Jitka Ježková, Petr Lněnička, Saša Rašilov a Otakar Brousek ml.

Natočeno 2022. Vydalo Voxiv roce 2022 (MP3, celková délka 9 hod. 16 min.). Ukázka k poslechuz zde.

Audiokniha obsahuje následující záhady: Léto v Pyrenejích – Krev na chodníku – Dvojí stopa – Smrt na Nilu – Harlekýnská ulička – Dobrodružství s italským šlechticem – Jane hledá práci – Zmizení pana Davenheima – Chrámek bohyně Astarte – Rádžův smaragd – Věštírna v Delfách – Dobrodružství se záhadným cizincem – Podivná krádež.

Pozn.: Stejně jako u předchozího souboru povídek Mrazivé vraždy, i nyní je leitmotivem sbírky roční období, kdy se případy slavných vyšetřovatelů odehrávají…

Se stoupající teplotou jako by stoupal i potenciál zla. Ať už je to v Cornwallu nebo na Riviéře, na pozadí Apollónova chrámu v Delfách nebo anglického venkovského sídla — nejslavnější postavy Agathy Christie vyřeší i ty nejspletitější záhady.

Rozložte si lehátko a užijte si poslech povídek plných rozmanitých zápletek a dějových zvratů z pera nejprodávanější autorky všech dob. A jako bonus autorčinu vzpomínku na jednu tragikomickou příhodu z dětství.  (anotace)

Lit.: Vavrečka, Lukáš: Proslulé záhady v novém balení. In web Naposlech.cz, 11. 11. 2022 (recenze). – Cit.:  Audioknižní povídky jsou velmi žádaným artiklem – ocení je každý, kdo nemá čas poslouchat každý den a když, tak jen po omezený čas. Z tohoto důvodu se daří povídkovým antologiím, ať už fantastickým nebo z oblasti společenské prózy. Platí to i pro ty detektivní, mezi něž patří nejnovější výběr z kratších příběhů Agathy Christie Letní záhady.

Zatímco první ze série tematických povídkových výběrů s názvem Poslední seance se stále audioknižního zpracování nedočkala, následující Mrazivé vraždy – taktéž vydané nakladatelstvím Kalibr – se dočkaly audioknihy z kraje letošního roku. O devět měsíců později, poněkud s křížkem po funuse, ale stále ještě za hezkého počasí, pak vyšly Letní záhady. Taktéž coby vícehlasá četba, také ve vydavatelském labelu VOXI, taktéž natočené tvůrčím týmem vydavatelství AudioStory, který má s tvorbou audioknižních podob děl Agathy Christie mnohaleté zkušenosti.

Zatímco Poslední seance se opírala o motivy spiritismu či nadpřirozena a Mrazivé vraždy zase spojovalo období Vánoc, sněhu či dokonce přímo mrazu, Letní záhady – po vzoru předchozích výborů uvedené výňatkem z osobních vzpomínek samotné autorky – se soustředí na atmosféru horkých dní, případně nocí, dovolených a exotických krajů.

Dvanáct povídek s celkovou stopáží něco málo přes devět hodin poslechu načetli Zbyšek Horák, Růžena Merunková, Jaromír Meduna, Martin Písařík, Vojtěch Hájek, Andrea Elsnerová, Jitka Ježková, Petr Lněnička, Saša Rašilov a Otakar Brousek ml. Příběhy nás zavedou do Cornwallu, na Riviéru, do Apollónova chrámu, na loď plující po Nilu či do anglického venkovského sídla. Setkáme se s Herculem Poirotem, Tommym a Pentličkou, Slečnou Marplovou, Parkerem Pynem i záhadným panem Quinem a stejně jako povídky předchozích výborů také tyto již dříve vyšly v jiných povídkových souborech jako například Záhadný pan Quin (Harlekýnská ulička) nebo Poslední případy slečny Marplové (Krev na chodníku, Chrámek bohyně Astarté).

Můžeme se zde ale setkat s fenoménem, který je nejspíš na vzestupu, za což vděčíme vzrůstající frekvenci, s jakou vznikají audioknižní vydání, a tomu, kolik děl se ho v krátké době dočká. A totiž, že se v této antologii setkáme i s „remaky“. Například povídku Dobrodružství se záhadným cizincem s hlavními protagonisty Tommym a Pentličkou jsme už mohli slyšet – a to dokonce taktéž v polodramatizované verzi (Zločiny pro dva, Audiotéka 2021) – tentokrát ji však uslyšíme v novém obsazení. Podobně pak můžeme znát nahrávku povídky Krev na chodníku, kterou v roce 1994 pro rozhlas režíroval Petr Adler. Ve vícehlasé četbě tehdy účinkovali Josef Červinka, Hana Kofránková, Michal Pavlata a Viola Zinková v roli slečny Marplové. V roce 2022 tutéž povídku zvládly dvě ženy, Jitka Ježková v roli vypravěčky a coby Jane Marplová již tradičně promlouvá Růžena Merunková. (… )

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)