Zimní včely (2023)

Norbert Scheuer. Kompletní audiokniha. Překlad  Jitka Nešporová.

Čte Lukáš Hlavica.

Natočeno 2023. Vydal Tympanum, srpen 2023 (1 CD MP3, EAN 8595693408780; celková délka 7 hod.). Ukázka k poslechu zde.

Edice Perlorodka

Pozn.: Bývalý gymnaziální učitel si na sklonku druhé světové války píše deník. Křehký román plný kontrastů – ticha včel a nacistických fanatiků, osamělosti a touze po lásce.

Jsou poslední měsíce druhé světové války. Bývalý gymnaziální učitel latiny a řečtiny Egidius Arimond žije osaměle v městečku Kali nedaleko hranic s Belgií. Jeho hlavní zálibou a jediným zdrojem příjmů je včelařství. Kromě vášně pro včely a krásné ženy zdědil Egidius po svých předcích také epilepsii. V nacistickém Německu je pro něj toto onemocnění stigmatem, kvůli němuž byl suspendován z učitelského místa a donucen ke sterilizaci. Stále se však nad ním vznáší hrozba eutanazie, před kterou ho chrání bratr Alfons, letecké eso luftwaffe. Jako jeden z mála mužů, kteří nebyli povoláni na frontu, využívá situace a svádí jednu ženu za druhou. Skrývá však ještě nebezpečnější tajemství: díky své vynikající znalosti členitého terénu v pohraničí pomáhá pronásledovaným Židům utéct do Belgie. Scheuer napsal křehký protiválečný román plný kontrastů – ticha včel a nacistických fanatiků, osamělosti a touze po lásce. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)