Pazuchin a… (1989)

Michail Saltykov-Ščedrin. Inscenace Divadla Na zábradlí. Úprava Vladimír Golovin. Překlad Jana Klusáková. Hudba Alexander Čevskij.   Studiový orchestr řídí Alexandr Čevskij. Režijní spolupráce při nahrávání Tomáš Vondrovic. Režie divadelního představení a nahrávky Boris Ščedrin. Zvuk, střih a mixáž Ivan Mikota. Odpovědný redaktor Jiří Šrámek.

Osoby a obsazení: Ceremoniář (Pavel Zedníček), Ivan Prokofjič Pazuchin (Ladislav Mrkvička), Prokofij Ivanič, jeho syn (Oldřich Vlach), Gavrilo Prokofjič, jeho vnuk (Vladimír Dlouhý), Semjon Semjonyč Furnačev, státní rada, jeho zeť (Jan Přeučil), Nastasja Ivanovna, jeho žena, dcera starého Pazuchina (Hana Smrčková), Andrej Nikolajevič Lobastov, generál v. v., přítel starého  Pazuchina (Bořík Procházka), Jelena Andrejevna, jeho dcera (Michaela Mišková), Stanislav Fadějevič Ponžperchovskij, major (František Husák), Ivan Petrovič Dobrozrakov, štábní lékař v. v. (Zdeněk Dušek), Leonid Sergejič Razbitnoj, gubernátorův úředník pro zvláštní úkoly (Petr Pospíchal), Živnovskij, podporučík v.v. (Karel Heřmánek), Anna Petrovna Živojedová, hospodyně starého Pazuchina (Libuše Geprtová), Finagej Prochorov Bajev, pěstoun starého  Pazuchina (Vlastimil Bedrna).

Natočeno březen a duben 1987 ve studiu Lucerna. Vydal Supraphon v roce 19819 (1 LP).

Lit.: Ščedrin, Boris: Hovoří režisér Boris Ščedrin (sleeve-note). – Cit.: Před několika lety hostovalo pražské divadlo Na zábradlí v Moskvě. Několik herců v čele s ředitelem dr. Vodičkou a šéfem činohry Janem Přeučilem navštívilo Malou scénu Divadla Mossovětu, kde zhlédli představení komedie Michaila Saltykova-ščedrina PAZUCHINOVA SMRT v mé režii. Představení je zaujalo. Shledali, že jeho estetika souzní s estetikou divadla Na zábradlí a výsledkem byla nabídka, abych toto představení nastudoval v Praze.
Na podzim roku 1985 se konala pražská premiéra pod názvem PAZUCHIN A… S velkým potěšením jsem se setkal s talentovaným kolektivem souboru činohry Na zábradlí a troufám si říci, že obohacení bylo vzájemné. Představení se hraje už druhou sezónu, a jak to vypadá, bude se hrát dál.
Rád a s vděčností jsem přijal nabídku Supraphonu, abych představení Pazuchina přenesl na gramofonovou desku. Specifika práce ve studiu přiměla herce k soustředěné pozornosti na slova vynikajícího spisovatele Saltykova-Ščedrina a nyní je na posluchačích, aby zmobilizovali svou fantazii…
Práce ve studiu Supraphonu probíhala v neobyčejně příznivé atmosféře; šéfrežisér slovesné edice a moji kolegové v nahrávacím studiu, režisér i mistr zvuku, projevili mimořádnou tvůrčí iniciativu. Rád využívám této příležitosti a vyslovuji jim srdečný dík.
Jedno ruské přísloví praví: lépe je jednou vidět, než desetkrát slyšet. Doufáme, že tentokrát se nám podařilo tuto lidovou moudrost zpochybnit.
Vážení posluchači, dovolte, abych vám popřál všechno nejlepší a těším se na shledanou na drážkách desky s nadějí, že si porozumíme.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)