Večerní klub – Komediograf v éteru (1998)

Rozhlasově divadelní rekonstrukce nejúspěšnějších skečů z pseudokabaretních představení herců HaDivadla. Luboš Balák. Hudba Aleš Mrázek, hraje skupina Czaldy Waldy (Aleš Mrázek, Mario Buzzi a Alois Daněk). Texty písní Luboš Balák. Režie Luboš Balák. Zvukový mistr Igor Boháček. Připravil a uvádí Tomáš Sedláček.

Konferenciér – Tomáš Matonoha, hrají a zpívají Mariana Chmelařová, Marie Ludvíková, Marek Daniel, Josef Polášek, Miroslav Kumhala, Jiří Vyorálek. Němou roli psa Lesana ztvárnil voříšek Hubert.

Natočeno 1998, vysíláno ve Večerním klubu (ČRo 2 Praha, 23.10 – 24.00 h.; 48 min.). „Snímek ze speciálního rozhlasového představení v prostorách HaDivadla.“

Repríza 30. 10. 2012 (ČRo 3 Vltava); odvysíláno bez úvodu Tomáše Sedláčka, stopáž 44 min.

Rozhlasově-divadelní rekonstrukce nejúspěšnějších skečů z pseudokabaretních představení herců HaDivadla. Snímek ze speciálního představení v prostorách HaDi. Také pod názvem Komediograf v éteru. Z cyklu Večerní klub.

Lit.: Hložková, Hana: Komediograf v éteru. In web ČRo, říjen 2012 (článek). - Cit: Komediograf je název pseudokabaretního představení, které vzniklo v brněnském HaDivadle. Všichni účinkující vychází ze scénáře Luboše Baláka a hudby Aleše Mrázka, které mnohdy rozvíjí dle momentálních nápadů. Společným dílem tak vznikají skeče a písně charakteristické bizarním humorem. Komediograf je tak směsicí výstupů, vycházejících z grotesky, nesmyslu, ale také z estetiky trapna. Sestřih záznamu představení byl pořízen v roce 1998 a zaznamenal klopotné, avšak bujaré začátky tohoto netradičního projektu.

Inspirován francouzskými a německými kabarety konce 19. století, Alfredem Jarrym, Christianem Morgensternem, ale také českými kabarety z období „první republiky“ a humorem Jaroslava Haška, Emila Artura Longena či Vlasty Buriana, vznikl v roce 1997 originální pořad Komediograf. Tvůrčí potenciál brněnského HaDivadla byl tenkrát soustředěn kolem tehdejšího dramatika a dramaturga Luboše Baláka a herců Tomáše Matonohy, Pavla Lišky, Marka Daniela, Josefa Poláška, Mariany Chmelařové a Marie Ludvíkové. Jednotlivá čísla Komediografu byla pravidelně obměňována, herecký soubor se rozšiřoval či úžil podle konkrétních potřeb tak, aby byl každý Komediograf svébytný a pokaždé nový. Pořad byl od začátku utvářen i podle reakcí publika, na nichž výrazně stavěl.
Luboš Balák pořad specifikoval následovně: „Komediograf jest velmi pozoruhodný způsob divadelního představení. Formou kabaretu, což jest skladba písní, dramatických výstupů a klaunských čísel, grotesky a černého humoru, nesmyslu a paradoxu, vypráví o dnešní době. A vypráví tak, že se lidé více než sto minut smějí, smíchem očisťují své duše a prodlužují si své životy. Komediograf jest také skupina jedinců, která se věnuje poetice směšnosti, zkoumá ji, stále o ní bádá, aby ji dovedla do největší dokonalosti.“
U nápadu rozhlasového zaznamenání jednoho z představení Komediografu stál redaktor Tomáš Sedláček, který jej původně uvedl v cyklu Večerní klub. Nahrávka byla pořízena na místě a její technická kvalita je bohužel poznamenána faktem, že na jevišti probíhalo běžné představení, plné pohybových akcí. Představení muselo být mj. výrazně sestříháno, jelikož mnohé skeče nebyly přenositelné rozhlasovému posluchači. Tak např. odpadl tehdejší výstup oblíbené komické dvojice Kamil a Michal (Tomáš Matonoha a Pavel Liška), která probíhala bohužel nonverbálně. Naopak se v rozhlasovém záznamu podařilo nechat zaznít několik šansonů, v bravurní interpretaci Mariany Chmelařové, a další komické písně jejích kolegů, doprovázené živým orchestrem Czaldy-Waldy. Pořad, tradičně konferovaný Tomášem Matonohou, se tak sestává např. z příspěvku pana Františka K. (Marek Daniel), kouzelníka Nešpora (Jiří Vyorálek), hosta Karla Picmause (Josef Polášek), hry z intelektuálského prostředí, sboru žen aj. Za poznámku stojí, že specifický humor lidí z Komediografu, stále pokračuje a v roce 2012 dokonce vyústil do filmového provedení ve snímku Polski film.

Sestřih záznamu představení byl pořízen roku 1998 v brněnském HaDivadle v režii Luboše Baláka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)