Studio N – Xaver a extremista. Plíživé posouvání hranic (2020)

Připravil Filip Titlbach.

Hovoří Jan Moláček a Dalibor Zíta.

Natočeno 2020. Webová premiéra 18. srpna 2020 (Deník N, 15:18 h.).

Lit.: Titlbach, Filip:  Studio N: Xaver a extremista. Plíživé posouvání hranic. In web Deník N, 18. 8. 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Studio N je zpravodajsko-publicistický podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach.

Radní České televize a moderátor Českého rozhlasu Lubomír Xaver Veselý o víkendu zapózoval s předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti na nacionalistickém srazu ve středočeských Příčovech. Extremistický politik, jehož strana bude na podzim kandidovat do krajských zastupitelstev, se fotkou okamžitě pochlubil jak na vlastním, tak i na stranickém profilu na sociálních sítích.

V Českém rozhlase přitom aktuálně platí přísná předvolební pravidla, která zakazují pracovníkům rádia podílet se na propagaci kandidujících stran a politiků. O tom, jak se plíživě smazávají hranice, mluví novinář Honza Moláček.

V aktuální epizodě uslyšíte také výpověď spolupracovníka Českého rozhlasu Dalibora Zíty, který se rozhodl podat podnět k Radě Českého rozhlasu. „Hnusí se mi představa, že pracuji pod jednou střechou s někým, kdo je viděn s představiteli krajní pravice,“ řekl ve Studiu N Zíta.

Lit.: Zíta, Dalibor: Dopis odeslaný radě Českého rozhlasu. In Facebook, 17. 8. 2020 (otevřený dopis) – Cit.:  Vážení, píši vám ohledně jednání redaktora Luboše Veselého, vystupujícího pod přezdívkou Xaver, který se nechal vyfotit a publikovat foto s čelní postavou ultrapravicové strany Tomášem Vandasem, který vede ultrapravicovou stranu DSSS, která se účastní v letošních podzimních volbách se skoro 250 kandidáty a nechal se fotit i s dalšími postavami ultrapravicové scény u nás, jejichž mítink nepracovně navštívil a podpořil.

Pan kolega Luboš Veselý zcela zjevně porušil předvolební pravidla vysílání Českého rozhlasu, která jsme všichni museli podepsat (doufám, že i on) a to zejména v bodě 16.

16.Zaměstnanci a spolupracovníci se nesmějí podílet na jakékoliv propagaci subjektů, kandidátů, politiků nebo registrovaných třetích osob. Zaměstnanci a spolupracovníci nesmějí ohrožovat nestrannost a důvěryhodnost Českého rozhlasu nebo poškozovat či ohrožovat jeho dobrou pověst a jsou povinni se zdržet jakýchkoliv vystoupení na podporu subjektů, kandidátů, politiků nebo registrovaných třetích osob, a to i ve formě vyjadřování a publikování svých osobních názorů a komentářů na politické záležitosti v jiných médiích, na internetových stránkách (včetně blogů) a na sociálních sítích. Za propagaci subjektu, politika nebo kandidáta se považuje i prezentování a viditelné umísťování fotografií, plakátů, samolepek, odznaků a dalších materiálů vyrobených na podporu nebo naopak za účelem poškození kandidátů.

Podrobnosti o setkání zde.

Už jen to, že byl kolega Veselý viděn na podobném politickém setkání poškozuje pověst Českého rozhlasu a jeho důvěryhodnost. Mě osobně je stydno, že se něco takového stalo.

Hnusí se mi představa, že pracuji pod jednou střechou s někým, kdo je vidět s čelními představiteli nacistů a hnusí se mi představa, že je s tímto setkáním asociován Český rozhlas.

Zajímalo by mě, co s tím jako rada Českého rozhlasu uděláte, komu předáte podnět na prošetření a jaké z tohoto jednání vyvodíte důsledky.

Těším se na Vaši odpověď.

S pozdravem, Dalibor Zíta

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)