Checkpoint – Věra Jourová (2021)

Připravila Eva Soukeníková. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová upozorňuje na dezinformační tlak ze strany Ruska.

Natočeno 2021. Webová premiéra 11. 2. 2021 (Seznam Zprávy, 12:00 h.).

Lit.: Soukeníková, Eva: Nehorázné ruské chování. Západ konečně vidí v Rusku hrozbu, říká Jourová. In web Seznam Zprávy, 11. 2. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Je čas, aby EU přestala podceňovat Rusko, svého největšího souseda, který vůči Evropě vykazuje nepřátelské postoje,“ říká v nové epizodě podcastu Checkpoint místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Podle ní by Evropská unie měla jednoznačně přitvrdit v reakci na aktuální dění v Rusku. Tam odsoudili na 3,5 roku do vězení opozičníka Alexeje Navalného, což vyvolalo protesty, které ruský režim tvrdě potlačil. Minulý pátek jel šéf unijní diplomacie Josep Borrell do Moskvy, aby tamní garnituře osobně předal výzvu k osvobození Navalného a rozvinul potenciální dialog.

Přímo v době tiskové konference Josepa Borrella a ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova však Rusko vyhostilo tři diplomaty ze Švédska, Německa a Polska, a to kvůli účasti na „nezákonných akcích“. Lavrov také EU přímo na konferenci označil za nespolehlivého partnera. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)