Přepište dějiny – V létě do muzea: husitská pavéza i smazaný oltář (2022)

Připravili Martin Groman a Michal Stehlík.

Natočeno 2022. Webová premiéra 20. 7. 2022 (Přepište dějiny,  14 min.).

Lit.: anonym: V létě do muzea: husitská pavéza i smazaný oltář. In web Přepište dějiny,  20. 7. 2022 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Prázdninové procházky Národním muzeem a jeho historickými expozicemi pokračují. Tentokrát jsme přizvali historika Alberta Kubištu a prošli s ním expozici věnovanou husitství, reformaci a náboženským aspektům života v Čechách mezi Husem a Bílou horou. Chybět nebudou originální a až komiksové pavézy nebo ukázka dobového obrazoborectví. Kompletní verze tohoto setkání ke slyšení na portálu Gazetisto. Tématu dějin v expozicích Národního muzea se věnuje také středeční díl seriálu Přepište dějiny v DeníkuN. A za týden vyrazíme do památníku na Vítkově.

Použité zvuky: Návrat géniů – rekonstrukce Národního muzea (ČT 2021, režie: Jiří Střecha), Dvanáct století v jedné expozici. Národní muzeum probírá Dějiny v kočáře i na bojišti (ČT, 10. 3. 2022), Mozek velikána i tajemné bedny. Národní muzeum slaví 200 let, ve sbírkách má světové unikáty (ČT, 14. 4. 2018), Youtube kanál Národního muzea.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)