Na dotek Petra Viziny – Lucie Vaňková (2022)

Připravil Petr Vizina.

Natočeno 2022. Webová premiéra 14. 9. 2022 (Aktuálně.cz, 21 min.).

Lit.: Vizina, Petr: Podcast: Jednou bych ráda porazila svůj intelektuální snobismus. In web Aktuálně.cz, 14. 9. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Můj otec je nepokrytá lež a moje matka je mizerná novinářská práce,“ oznamuje Ištván Jeseter, hlavní hrdina nového českého románu Putování leklé ryby, který právě vydalo nakladatelství Argo coby knižní debut scenáristky Lucie Vaňkové.

Nezvyklé jméno odkazuje k reálnému původu stěžejní postavy. Autorce utkvělo v paměti při četbě médií. Když v roce 2019 kandidovalo do europarlamentu recesistické uskupení ANO, vytrollíme europarlament, vyjadřoval se za něj na Facebooku právě koordinátor Ištván Jeseter. Pseudonym přijal zdejší tisk, včetně toho seriózního, jako fakt.

Recesisté nakonec získali 1,56 procenta hlasů a více než milionový státní příspěvek na úhradu volební kampaně, Lucie Vaňková pak jméno pro hrdinu své prózy. „Ano, právě z jeho nezvyklé podoby se zrodil nápad na knížku,“ vzpomíná autorka, která vystudovala novinařinu i scenáristiku. (..)

Putování leklé ryby vlastně vzniklo z libových odřezků od scenáristiky. Nasávám spoustu různých zdrojů, rešeršuji a řada opravdu hezkých věcí se do scénářů nevejde,“ přibližuje Lucie Vaňková, která spolupracovala na seriálech Ulice, Dáma a král nebo Odznak Vysočina. Pro televizi Stream pak vytvořila komedii Hasičárna Telecí a do filmové podoby adaptovala román Jana Němce Dějiny světla, věnovaný fotografovi Františku Drtikolovi. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)