Vlevo dole – Vláda se nemůže rozhodnout, jestli chce šetřit, nebo rozdávat (2022)

Jak se Fialově vládě daří zalepit díry ve veřejných financích? Podcasteři jí vystavili nelichotivé vysvědčení. Připravili Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

Natočeno 2022. Webová premiéra 9. 11. 2022 (Seznam Zprávy, 12:00 h.; 60 min.).

Lit.: Stuchlíková, Lucie – Dolejší, Václav: Vlevo dole: NERV doporučuje, ať poslední zhasne. In web Seznam Zprávy, 9. 11. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čím dál větší rozčarování budí ekonomické kroky vlády Petra Fialy (ODS), která slibovala rozpočtovou odpovědnost. I když kabinet zdědil rozvrácené veřejné finance po Babišovi (ANO) a potýká se s dopady války, inflací a energetickou krizí, ještě to neznamená, že by na své základní sliby měl rezignovat.

Jenže jak ukázal státní rozpočet s nafouklými příjmy, zmatek kolem schvalování válečné daně, výzvy k předčasným odchodům do důchodu či nepochopitelné návrhy na snížení loterijní daně, děje se tak – hospodářská politika postrádá směr či strategii.

Téma pro aktuální epizodu politického podcastu Vlevo dole a jeho autory, Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího. „Kabinet jako by v těžkých časech podlehl populismu: na jedné straně snižuje daně, čímž stát přichází o příjmy, na straně druhé zvyšuje výdaje. A když chce ukázat, že šetří, tak sníží dávky pro nezaměstnané,“ kritizuje Stuchlíková.(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)