Vlevo dole – Kdo najde odvahu říct voličům, že si nechce zmrazit plat? (2023)

Kolikátou sezonu mýdlové opery o platech poslanců a senátorů už sledujeme? Připravili Lucie Stuchlíková aVáclav Dolejší.

Natočeno 2023. Webová premiéra 22. 3. 2023 (Seznam Zprávy, 12:00 h.; 36 min.).

Lit.: Stuchlíková, Lucie – Dolejší, Václav: Vlevo dole: Dejme poslancům 200 tisíc a pojďme od toho. In web Seznam Zprávy, 22. 3. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslanci musí znovu rozhodnout, jaké budou mít platy. Za sněmovní evergreen, který se opakuje téměř každý rok, si ale mohou tak trochu sami. Protože neodolali pokušení udělat si u voličů očko populistickým gestem.

Aby se poslanci nemuseli neustále handrkovat o výši vlastních platů, zavedl se před lety automatický systém – platy se odvíjejí od průměrné hrubé mzdy.

„Jenže v dobách krize si poslanci platy několikrát zmrazili jako výraz solidarity. Když se pak měly zase rozmrazit, byli zaskočeni, skok jim připadal příliš velký, a aby nedráždili voliče, mrazilo se znovu. Ten problém se tím přitom jen posouval do budoucna,“ vysvětluje Václav Dolejší.

Kromě zmražených platů poslanci v průběhu let přišli o řadu výhod – například musí z náhrad odvádět pojištění, odstranily se některé duplicitní příspěvky. Průměrná mzda i důchody stoupaly rychleji než poslanecké platy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)