5:59 – S ukrajinskou nobelistkou o vyšetřování válečných zločinů (2023)

Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Robert Candra, Dominika Kubištová. Sound design a hudba Martin Hůla.

Hovoří Oleksandra Romancovová, výkonná ředitelka ukrajinského Centra pro občanské svobody.

Natočeno 2023. Webová premiéra 24. 3. 2023 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 26 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Ukrajinská nobelistka: Když Rusko obsadí nějaké území, nezastaví se tam. In web Seznam Zprávy, 24. 3. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na zbožná přání není čas, k vítězství nad Ruskem musí Ukrajinci mířit s pomocí přesného plánu a jasné vize. Je o tom přesvědčená držitelka Nobelovy ceny míru a výkonná ředitelka kyjevského Centra pro občanské svobody Oleksandra Romancovová. Její organizace už shromáždila podklady k víc než třiceti tisícům případů možných válečných zločinů spáchaných na území Ukrajiny. Jak složité je postavení pachatelů před soud? (…)

„Každý týden přibude v naší databázi přes tisíc důkazů či svědectví o válečných zločinech, které se stanou na Ukrajině,“ říká Oleksandra Romancovová, výkonná ředitelka ukrajinského Centra pro občanské svobody, jedné z trojice organizací oceněných v roce 2022 Nobelovou cenou míru.

Dohromady evidují víc než 35 tisíc případů a ukrajinské státní zastupitelství má podezření až na 60 tisíc takových událostí, od útoků na civilisty přes mučení válečných zajatců až po unášení ukrajinských dětí na území Ruska.

Právě kvůli poslednímu zmíněnému Mezinárodní trestní soud v Haagu minulý týden vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Jak připomíná v úterní epizodě podcastu 5:59 expertka na mezinárodní právo Veronika Bílková, prokázání viny by v tomto případě mohlo být jednodušší než u jiných zločinů, ze kterých je Putin podezřelý. Dekrety, které umožňují snadnější adopci unesených dětí, totiž nesou jeho podpis (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)