Výtah Respektu – Izraelské vládě hrozí pád kvůli sporu o odvody ortodoxních židů do armády (2024)

Připravila Zuzana Machálková

Hovoří Jiří Sobota.

Natočeno 2024. Webová premiéra 27. 3. 2024 (Respekt.cz, 17:00 h.; 13 min).

Lit.:  Machálková, Zuzana: Výtah Respektu – Izraelské vládě hrozí pád kvůli sporu o odvody ortodoxních židů do armády. In web Respekt.cz,  27. 3. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:
Fotka autora Zuzana MachálkováUtrpení, které trvalo 55 dní. Tak popsala svůj únos hnutím Hamás do Pásma Gazy čtyřicetiletá izraelská právnička Amit Soussana, která byla jednou z propuštěných rukojmích na konci listopadu. Žena, se kterou vedl rozhovor americký deník The New York Times, je první Izraelka, jež veřejně promluvila o sexuálním napadení v zajetí. Z přibližně 250 unesených přitom v Pásmu Gazy zůstává od 7. října více než polovina. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu proto kvůli uzavření dohod, které by mohly vést k jejich propuštění, čelí tlaku jak z domova, tak ze zahraničí. Kromě toho se momentálně vypořádává s jiným a pro jeho vládu zásadním problémem, kterým je možné zapojení ortodoxních židů do armády. Přestože služba je v Izraeli povinná, ortodoxní židé mají od počátku výjimku. Téma, které izraelskou společností hýbe dlouhodobě, nabralo na důležitosti právě v říjnu loňského roku. Jde totiž o desetitisíce lidí, kteří by se do armády mohli zapojit. O tom, jestli se tak stane, by mělo být jasno během několika dní. Ustojí tento spor Netanjahuova pravicová vláda, nebo to znamená její konec? A proč vlastně mají ortodoxní židé výjimku? (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)