Respekt podcast – Umělá inteligence luští v DNA kód života. Vyčte mezi řádky i lék na smrt? (2024)

Připravili Štěpán Sedláček a Martin Uhlíř.

Hovoří biologové a experti na AI Karla Plevová, Jan Pačes, Vojtěch Bystrý a Stanislav Fort.

Natočeno 2024. Webová premiéra 4. 5. 2024 (Respekt.cz, 93 min.).

Lit.: Uhlíř, Martin – Sedláček, Štěpán: Umělá inteligence luští v DNA kód života. Vyčte mezi řádky i lék na smrt? In web Respekt.cz, 4. 5. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Debata s vědci na festivalu AFO o prolínání biologie, genetiky a lékařství s umělou inteligencí. Pozvání přijali Vojtěch Bystrý, Stanislav Fort, Jan Pačes a Karla Plevová. (…)

Pokročilá umělá inteligence má potenciál změnit většinu oborů lidské činnosti. V biologii ovšem nemění nic menšího než náš přístup k proteinům a základnímu kódu života. Umělá inteligence odhaluje chyby v DNA, otevírá nové hypotézy, pomáhá ve vývoji nových léků, ale může posloužit i jako klíč k Pandořině skříňce s dosud netušenými biologickými zbraněmi v podobě smrtících virů a toxinů. Pochopí AI kód života? Co jí v tom může zabránit? Jaké nové možnosti, výzvy i hrozby tento dialog otevírá? A před čím by se měl zastavit? Na debatě s Respektem na festivalu AFO v Olomouci o tom diskutovali biologové a experti na AI Karla Plevová, Jan Pačes, Vojtěch Bystrý a Stanislav Fort. Moderovali Štěpán Sedláček a Martin Uhlíř. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)