Vianoce (Vánoce, 1996)

Pavol Orságh Hviezdoslav. Dramatizace biblické básně. Úprava a dramatizace Alojz Čobej. Zvuk Ivan Kostolný a Mária Klinčíková. Redakce Pavel Hrúz. Režie Ladislav Hyža.

Účinkují Eva Gašparová, Štefan Halás a František Výrostko.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1996 (15 min.). Reprízy 27. 12. 2016 (SRo Rádio Pyramída), 29. 12. 2017 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Pavol Országh Hviezdoslav napísal básnickú skladbu Vianoce v roku 1897, počas námestovského pobytu. Vychádza z biblického betlehemského príbehu, a tak ako v ľudových betlehemským hrách, prepletá sa s reáliami z domáceho pastierskeho prostredia.

Rok 1897 patrí v Hviezdoslavovej tvorbe medzi najmenej produktívne. Nevyjde mu ani jedna báseň v Pohľadoch, ba nezachoval sa ani jediný list ich redaktorovi, či inému blízkemu druhovi. Začína síce písať svoje najrozsiahlejšie epické dielo Gábor Vlkolinský, ale dokončí ho až o dva roky.

V tom „hluchom“ roku napíše svoju krásnu báseň Vianoce. Ani literárni kritici, ani literárni historici si ju neveľmi všímajú. Zaujímajú ich rozsiahlejšie epické projekty a básne s výrazným sociálnym, či národným zacielením. Pritom táto báseň si svojou nadčasovosťou a všeľudským posolstvom pozornosť právom zasluhuje. Hviezdoslav svoj vstup do ríše básnictva spojil so službou pravde, bez ktorej by, podľa neho, hľadanie krásy nemalo zmysel. Zdôraznil to vo svojom básnickom odkaze:

„…naplnenie vlastného života mravným zmyslom dáva človeku nepopierateľnú vyššiu hodnotu.“ A tento odkaz umocnil svojim vlastným príkladným životom a rýdzim charakterom. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)