Čajka Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Racek, 2005)

Richard Bach. Úryvek z knihy. Zvuk Peter Hájek. Režie Marián Grebáč.

Čte Alfréd Swan.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2005 pro cyklus Svetová čítanka (12 min.). Repríza 25. 6. 2015 (SRo 8 Rádio Litera); 12. 4. 2018 (Rádio Litera, 15:40 h); 29. 3. – 4. 4. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šenc, Martin – Šaráková, Lucia:  Lietanie s Exupérym. Téma týždňa. In web Rádio Litera, 9. 4. 2018 (článek). – Cit.:  V novom týždni sa Rádio Litera bude venovať lietaniu a vari najznámejšiemu spisovateľovi, ktorý bol letcom, Antoine de Saint-Exupérymu. V čítaní na pokračovanie si môžete vypočuť jeho románovú esej Citadela, nebude chýbať rozprávková hra Malý princ, dramatizácia novely Nočný let či úryvok z jeho románu Zem ľudí. Litera odvysiela i rozhlasovú hru Squadron Leader inšpirovanú slovenským stíhacím pilotom Royal Air Force – Ottom Smikom. Vypočuť si budete môcť i fragment z knihy amerického spisovateľa Richarda Bacha Čajka Jonathan Livingston, ale aj slovenskú povesť Lietajúci mních Cyprián. V programe sa tiež objaví hraný dokument Slava Kalného o záchrancovi amerických letcov počas 2.svetovej vojny a dve časti elegickej básne Dany Podrackej Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Želáme príjemné chvíle v spoločnosti Rádia Litera. (…)

Americký spisovateľ Richard Bach bol pôvodne stíhací pilot. Keď odišiel z amerického letectva, nevedel si nájsť nové zamestnanie a preto sa rozhodol písať. O krátky čas mal mystický zážitok – pred jeho vnútorným zrakom sa mu premietol príbeh o morskej čajke. Napokon nabral odvahu, aby prelomil vlastnú cenzúru a napísal čosi tak bláznivé a čudácke – dojímavý príbeh o čajke, ktorá spoznala, že nie je len vtákom z kostí a peria, ale dokonalou ideou slobody, ktorú nič neobmedzuje. Úryvok z knihy Čajka Jonathan Livingston číta Alfréd Swan. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)