Sanatorium (2017)

Dominika Slowiková. Povídka polské autorky o stáří, jepicích, starožitných hrnečcích a možné apokalypse. Z vlastního překladu připravila Barbora Gregorová. Režie Izabela Schenková.

Účinkuje Tereza Bebarová.

Natočeno 2017. Premiéra 30. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka. Repríza 19. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h) v cyklu Současná povídka; 16. 11. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Gregorová, Barbora:  Dominika Slowiková: Sanatorium. In web ČRo 3 Vltava, 19. srpen 2019  (článek). – Cit.: Povídka polské autorky o stáří, jepicích, starožitných hrnečcích a možné apokalypse. (…)

Dominika Slowiková se narodila v roce 1988 v polském Jaworznu. Po absolvování studia překladatelství se rozhodla cestovat po světě, a tak žila postupně ve Španělsku, Itálii a v Guatemale. Brzy se začala věnovat literatuře a její první román Atlas: Doppelganger vyšel v roce 2015. Vzbudil nebývalý ohlas a o Slowikové se začalo mluvit jako o nové Dorotě Maslovské.

I když kniha v češtině nevyšla, zdejší čtenáři měli šanci se s mladou autorkou setkat, a to doslova. Před nedávnem totiž v rámci rezidenčních pobytů projektu Praha město literatury několik měsíců v hlavním městě žila, tvořila a četla. Překladatelka Bára Gregorová při té příležitosti pro Český rozhlas připravila jednu z jejích povídek. S tvorbou Dominiky Slowikové se tak setkáváme v češtině prostřednictvím textu Sanatorium, který jasně dokazuje, jak originální a mnohovrstevnatá díla tvoří.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)