Maska rudé smrti (2023)

Edgar Allan Poe. Morová pandemie zkrušila už polovinu země. Vladař se svým dvorem uniká do bezpečí izolace v odlehlém klášteře. Uprostřed kratochvilných radovánek ale přichází nezvaný host. Překlad Petra Diestlerová. Připravila Petra Hynčíková. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Pavel Oubram.

Nastudovala Plzeň v roce 2023. Premiéra 19. 1. 2024 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 19 min.) v cyklu Hororové povídky.

Lit.: anonym: Zapomeňte na klidný spánek. Na Vltavě startují Hororové povídky. In web ČRo 3 Vltava, 16. leden 2024 (anotace). – Cit.: Edgar Allan Poe, Howard Phillips Lovecraft nebo Ladislav Klíma. Nová řada Hororové povídky nabízí vrcholné světové i české texty, které vás každý pátek ve 22 hodin uvrhnou do nejhlubších propastí lidské mysli. Bát se začnete už 19. ledna!

První povídka zazní symbolicky v den výročí narození zakladatele žánru hororu Edgara Allana Poea. Jeho mistrovský text Maska rudé smrti nečekaně rezonuje s aktuální společenskou situací života v postcovidové době.  (…)

Lit.: Hynčíková, Petra: Edgar Allan Poe: Maska rudé smrti. Úkryt před morovou pandemií se stane děsivou pastí. In web ČRo 3 Vltava, 19. leden 2024 (článek). – Cit.: Morová pandemie zkrušila už polovinu země. Vladař se svým dvorem uniká do bezpečí izolace v odlehlém klášteře. Uprostřed kratochvilných radovánek ale přichází nezvaný host. (…)

Obludná pandemie moru plení zemi. Nákaze podlehla už polovina říše. Princ Prospero s tisícovkou vyvolených mužů a žen uniká před zkázou do odlehlého kláštera. Vchod zapečetili, aby se nikdo nedostal dovnitř, ale ani ven. Ale rudá smrt si cestu najde.

Ta němá maska zašla tak daleko, že na sebe vzala kostým rudé smrti. Její roucho bylo potřísněné krví a rovněž široké čelo a všechny rysy tváře pokrývala ta šarlatová hrůza. Edgar Allan Poe, Maska rudé smrti

Radovánky a zábava mají dát zapomenout na venkovní šílenství. Princ uspořádá velkolepý maškarní ples. Dovádění rozverných masek přerušuje odbíjení mohutných ebenových hodin, při kterém všem tuhne úsměv na tváři a společnosti se zmocňuje úzkost. Děs vrcholí o půlnoci, kdy do společnosti přichází tajemná vyzáblá postava v rudé masce. Smrt ani nejpevnější hradby nezastaví. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)