Podzim… (2023)

Roman Szpuk. Povídka. Podzimní Šumava v deníkových záznamech romantického rozervance, citlivého básníka, tuláka, pozorovatele počasí a šumavského samotáře. Připravila Martina Toušková. Dramaturgie Martina Toušková.  Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Ivan Řezáč.

Nastudovala Plzeň v roce 2023. Premiéra 26. 11. 2023 (ČRo Plzeň, 29 min.) v cyklu Povídka na sobotu. Repríza 5. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Toušková, Martina: Roman Szpuk: Podzim… Šumava v deníkových záznamech romantického rozervance, citlivého básníka a tuláka. In web ČRo Plzeň, 26. listopad 2023 (článek). – Cit.: Dneska jsem jel do práce opět na kole. Na pasece pod Kamennou horou už jsem musel na východ slunce čekat. Pršelo, při obzoru zela volná škvíra. A jak se slunce objevilo, vytvořil se v závoji kapek zprvu úzký rudý vějíř. Čím výše slunce stoupalo, tím více se vějíř rozvíral, jako by ho nějaká pastýřka zvedla z trávy a prohlížela si na něm podzimní arabesky. (dosud nepublikované deníkové záznamy z podzimu 2022)

(…) Roman Szpuk se narodil v roce 1960 v Teplicích. Vystudoval strojní průmyslovku a nedostudoval vysokou školu ekonomickou. Byl dělníkem v chemičce, figurantem u geodetů, nočním hlídačem v kravíně, kresličem v projekci, lesním dělníkem, strážcem CHKO Šumava, poštovním doručovatel nebo pozorovatelem počasí na Churáňově. Tím je od roku 1998 dodnes.

Ještě mnohem déle je tulákem a „darmošlapem“. Putuje bez cíle, jde a dívá se kolem sebe, zastaví se a poslouchá potok, ptáky nebo lidi, které potká, pozoruje mraky, kytky, kameny. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)