Vojákem pražského sboru (2014)

Příběh Egona Erwina Kische v bitvách na Drině. Připravil Daniel Moravec. Druhý dokument z cyklu Příběhy 1. světové války.

Natočeno 2014. Premiéra 12. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Moravec, Daniel: Vojákem pražského sboru. In web ČRo 2 Praha, červen 2014 (článek). – Cit.: Jedné z prvních akcí 1. světové války se zúčastnil i český novinář Egon Ervín Kisch.

Rakousko-Uherské tažení do Srbska bylo jednou z prvních akcí 1. světové války. Nedopadlo dobře. Z několika příčin. Podceňování protivníka, špatné rozmístění armád a nevhodně zvolená taktika vrchního velitele rakouských sil Oskara Potiorka. Jedním z odvedených byl i český novinář Egon Ervín Kisch. V dokumentu Dana Moravce „Vojákem pražského sboru“ prožijeme očima českého žurnalisty první dny války, která změnila svět.  

Kisch naštěstí přežil a popsal ve svém deníku barvitým jazykem zkušeného pozorovatele celé rakouské tažení do Srbska. Byl přímým účastníkem mnoha bojů, mnoha ztrát a mnoha selhání. Popisuje je otevřeně, věcně, ukazuje všechny možné aspekty hrůz války jako takové, nebojí se je pojmenovat a nebojí se hledat souvislosti.

Dokument Dana Moravce mapuje první zpackané tažení do Srbska, prakticky pouze první měsíc Kischova působení ve sboru, první přestřelky, první mrtvé. Také osudově chybná rozhodnutí vrchního velitele rakouských sil Oskara Potiorka, jehož taktika spoléhala na vítězství v jedné velké bitvě, a to se nekonalo. Také na koordinaci armád, které se nedomluvily, navíc měla jedna z nich být v regionu pouze dočasně, protože spoléhala na slabý odpor Srbů, který se nakonec ukázal mnohem houževnatější. Všechno to bylo špatně a ta 1. skutečně velká válka, kterou vlastně nikdo nechtěl, se teprve rozhořívala.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)