Ranní Plus – Pavel Wonka se zavazuje (2014)

O novém dokumentárnímu filmu. Připravili Renata Kropáčková a Ondřej Čihák.

Hovoří Libuše Rudinská, Petr Blažek a Tomáš Bursík.

Natočeno 2014. Premiéra 23. 10. 2014.

Lit.: Kropáčková, Renata – Čihák, Ondřej: Pavel Wonka agentem StB? Rudinská nepochopila základní problematiku výkladu, tvrdí historik. In web ČRo Plus, říjen 2014 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pavel Wonka, jeden z nejznámějších disidentů, prý spolupracoval se Státní bezpečností. Tvrdí to ve svém filmu dokumentaristka Libuše Rudinská. Uvedla, že má důkazy o tom, že pět let před svou smrtí v komunistickém vězení podepsal Wonka spolupráci s StB. To boří jeho obraz antikomunisty a disidentského mučedníka.

„První mi vyrazilo dech objevení závazku pana Wonky o spolupráci,“ řekla v našem vysílání Rudinská. „Neřeknu vám, kde jsem to objevila, ale prostě se to ke mně dostalo,“ dodala.  Informaci obdržela v kopii, a během rešerší se ukázalo, že existuje originál, který je v archivu. „K němu jsem se taky dostala, viděla ho na vlastní oči, a nechala si udělat kopii, a z ní posudek kriminalistického ústavu,“ popsala dokumentaristka.

„Z odborného posudku vyplývá, že je dokument pravý, a že ho Wonka sepsal a podepsal,“ konstatovala Rudinská.

Historik: Maximálně šlo o spolupráci nevědomou  

Historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek dokument neviděl, ačkoli v něm vystupuje. „Na promítání mě jeho autorka nepozvala, i když jsem ji o to žádal.“  Veškeré další snahy historika shlédnout hotový film odmítla Rudinská s tím, že nemá čas, popsal Blažek. 

„Jsem zvědavý, jak moje vystoupení sestříhala. Nemám z toho vůbec dobrý pocit.“ V tisku totiž v souvislosti s dokumentem zaznívají věci, které jsou v rozporu se skutečností, vysvětlil historik. Blažek je přesvědčen, že Rudinská nepochopila „základní problematiku výkladu“: výsledkem spolupráce by měl být nejen závazek samotný, ale konkrétní dokumenty a svědectví, která jasně ukazují, že Wonka svou aktivitou někomu ublížil.

„Připomenu, že Pavel Vonka zemřel v pětatřiceti letech ve vyšetřovací vazbě se záchodovým prkénkem na hlavě, vážil 40 kg, a existuje podezření na jeho znásilnění. Jestli toto je konec spolupracovníka StB, tak mě to vážně překvapuje.“

Historik Tomáš Bursík film režisérky Rudinské také neviděl, ale Wonkův případ zná velmi dobře. „Pavel Wonka byl od poloviny 70. let sledován StB, neustále zván na výslechy a šikanován i v zaměstnání.“

„Měl být krátkou dobu evidován jako kandidát tajné spolupráce, ale to neznamená, že o tom sám vůbec věděl. I nález Ústavního soudu z 90. let hovoří o tom, že se jedná o spolupráci nevědomou. A to je jediný záznam, o ničem jiném já nevím,“ shrnul historik. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)