Dobrá vůle – Rozhlasový portrét Rostyi Gordon Smith (2015)

Rostya Gordon Smith už desítky let pomáhá ženám plnit kariérní sny. V roce 2000 ji světová odborná porota zařadila mezi padesát nejúspěšnějším personalistů na světě a u nás se dostala do žebříčku dvaceti nejvlivnějších nejvlivnějších žen. Ženy podle jejích zkušeností musí stále pracovat mnohem víc, aby se dostali na místa, kam běžně vystoupají muži. Tradičně se navíc navíc oslabují vzájemnou konkurencí. Proto chce, aby raději spojily své síly síly a pomáhaly jedna druhé. Před pár měsíci si proto vypůjčila slavný titul spolku Karolíny Světlé a založila společnost „Minerva 21″ a obratem pro ni získala mnoho zvučných českých ženských jmen. Připravila Lenka Svobodová. Mistr zvuku Roman Špála.

V pořadu vystupují Rostya Gordon Smith, Simon Gordon Smith, Taťána le Moigne, Renata Mrázová, Jaroslav Zavadil, Michaela Marksová Tominová, členové mormonského sboru v Plzni, mormonští misionáři a další.

Natočeno 2015. Premiéra 1. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 16:10 h.; 40 min). Repríza 6. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 16:05 h) v cyklu Dobrá vůle.

Lit.: Svobodová, Lenka: Rostya Gordon Smith – rozhlasový portrét. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2015 (článek). – Cit.:  Ženám a genderové problematice je věnován portrét Rostyi Gordon Smith, emigrantky, původem z Havlíčkova Brodu. Už desítky let pomáhá ženám plnit kariérní sny. V roce 2000 ji světová odborná porota zařadila mezi padesát nejúspěšnějším personalistů na světě a u nás se tehdy dostala do žebříčku dvaceti nejvlivnějších žen.

Ženy podle jejích zkušeností musí stále pracovat mnohem víc, aby se dostali na místa, kam běžně vystoupají muži. Tradičně se navíc oslabují vzájemnou konkurencí. Proto chce, aby raději spojily své síly a pomáhaly jedna druhé. Před pár měsíci si proto vypůjčila slavný titul spolku Karolíny Světlé a založila hnutí „Minerva 21“ a obratem pro ni získala mnoho zvučných českých ženských jmen.

Už desítky let pomáhá ženám plnit kariérní sny. Chce, aby ženy spojily své síly síly a pomáhaly jedna druhé. Založila společnost „Minerva 21″ a získala mnoho zvučných českých ženských jmen.

„Když jsem v šedesátém devátém roce utekla z této země, měla jsem dvě libry a neuměla jsem anglicky. Svoji první práci jsem našla v jednom starobinci, kde jsem umývala podlahy, toalety a také určité části anatomie,“ vypráví Rostya Gordon Smith. 

Brzy ale začala studovat a dostala se na Londýnskou universitu, kde potkala svého manžela, Angličana původem z aristokratické rodiny, s nímž je už 43 let. Více než deset let byla naplno „jenom“ v domácnosti a podporovala jej v jeho kariéře. 

Tato dodnes velmi krásná matka čtyř synů a babička devíti vnoučat pracovala na vrcholných pozicích ve firmách Nortel Asia, KPMG, Land & Marine Engineering, Radiomobil, Český Telecom atd. 

Řadu let prožili např. v Brazílii, v Kanadě, ale i v Hongkongu, Japonsku nebo v Německu, v Nizozemí atd. Od roku 1996 žijí střídavě v Praze a na chalupě v malé vesnici u Mariánských lázní, kde v mnohém přispívají k budování místní komunity.  

V Brazílii s manželem konvertovali. Stali se aktivními členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (mormonů) a jejich víra je pro oba velmi důležitá. Každou neděli dojíždějí do plzeňského mormonského sboru. 

Rostya je spoluautorkou knihy Úspěšně s kůží na trh. 

Reportážní intimně laděný autorský dokument, portrét výjimečné ženy, připravila v rámci cyklu Dobrá vůle pro sváteční den 1. ledna 2016 od 16 hodin Lenka Svobodová. Mistr zvuku Roman Špála.  (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)