Pro a proti – Evropská unie a nové ekonomické kroky americké administrativy (2017)

Jak by měla Evropská unie reagovat na ekonomické kroky nové americké administrativy? Hosty Veroniky Sedláčkové byli hlavní ekonom evropské sekce Úřadu vlády Aleš Chmelař a předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost Jan Macháček.

Natočeno 2017. Premiéra 7. 2. 2017 (ČRo Plus, 9:34 h.). K poslechu zde.

Lit.: Sedláčková, Veronika – Čihák, Ondřej: Trumpova opatření oslabí střední třídu. A pak bude muset začít vysvětlovat, předpovídá ekonom. In web ČRo Plus, 7. 2. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Boří americký prezident Donald Trump světový ekonomický řád, kteří ustanovili jeho předchůdci? Co může nejen Evropa čekat od jeho protekcionistických ekonomických snah? Představuje Trumpův nástup k moci významné riziko pro globální ekonomiku?

„Je otázka, jestli představuje Trump riziko, nebo jen nejistotu,“ uvedl v pořadu Pro a proti hlavní ekonom evropské sekce Úřadu vlády Aleš Chmelař. „Já myslím, že to je spíše ta nejistota.“

Při pohledu na rétoriku a činy nového prezidenta, vidíme zajímavý jev, všímá si expert. „Všechna opatření jsou dnes prováděna exekutivními příkazy, které mají jen omezenou legislativní platnost,“ upozornil ekonom.

Ten vidí jako problém to, že celá řada opatření, které Trump avizuje, spíše jdou proti tomu, co v kampani prezident slíbil, že udělá. „Jeho daňové změny jasně posílí to 1 % nejbohatších, kdy 70 až 80 % úlev by mělo jít tím směrem.“

„Otázka je, do kdy bude panovat tento tvrdý a silný rozjezd… Střední třída si minimálně podle daně z příjmu fyzických osob pohorší,“ konstatoval Chmelař. 

„Opatření, které Trump začíná dělat, jdou v mnohém proti jeho slibu posílit střední třídu… To je něco, co bude dřív či později muset řešit. Slíbil něco, co není úplně možné realizovat, a ve chvíli, kdy budou dopady patrné, bude muset dobře vysvětlit, proč tak činí. “
Aleš Chmelař

Komentátor Lidových novin Jan Macháček soudí, že ti, kdo doufali, že Trump bude jen „televizní klaun“, který předá řízení rozumným a zkušeným politikům a manažerům, „a sám bude někde na golfu“, se pletli.

„Přestávám být optimista. Zdá se mi, že Donald Trump chce skutečně dokázat, že to, co říkal v kampani, chce opravdu dělat, ba dokonce že je ještě drsnější. “
Jan Macháček

„Naopak nastala obrovská smršť. Trump každý den přebíjí jednu věc, která šokuje Ameriku i svět druhou.“

Novinář ale připomněl, že americký prezident zatím ještě žádná protekcionistická opatření nezavedl. „Je to pořád jenom takové hartusení.“

Podle Macháčka ale existuje i pesimistická varianta. „Tou je to, že on i lidé kolem něho jsou opravdu věřící protekcionisté, ochranáři, a budou skutečně zavádět cla a ochranářská opatření proti mezinárodnímu obchodu,“ varoval publicista.

„Začneme být moudřejší, až se Trump začne scházet s někým jiným z Evropské unie než s Nigelem Faragem, Borisem Johnsonem nebo britskou premiérkou Theresou Mayovou,“ shrnul vyhlídky na souhru americké a evropské nejen ekonomické politiky Jan Macháček.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)