Únor 1948 na jihu Čech 1/4 (2018)

Vzpomínky z archivu a současný komentář historika. Připravila Martina Toušková.

Ze záznamu hovoří Alois Chmelař (1),  Jiří Zasadil (2), Václav Ambrož (4). Komentuje historik Jiří Dvořák.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2018. Premiéra 1. dílu 21. 2. 2018 (ČRo České Budějovice, 15:00 h.; 5 min.); 2. dílu 22. 2. 2018 (ČRo České Budějovice, 15:00 h.; 5 min.). K poslechu zde,  zde, zde a zde.

Obsah: 1. Dění v papírnách ve Větřní. – 2. Situace v Jihočeských plynárnách a Lidové milice. – 3.Papírny v Loučovicích, zbraně a znovu Lidové milice – 4. Situace v lokomotivním DEPU v Českých Budějovicích

Lit.: Toušková, Martina: Co se dělo v únoru 1948 na jihu Čech? Historik komentuje nahrávky z archivu. In web ČRo České Budějovice, únor 2018 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: V únoru 1948 komunisté převzali moc ve státě. Ostatní demokratické strany a prezident Beneš jim v tom nedokázali zabránit. K událostem starým 70 let se vrací pětidílný seriál, který připravila Martina Toušková.

Komunistická strana začala zneužívat bezpečnost. Proti tomu se ohradili nekomunističtí ministři tehdejší vlády a podali demisi. Klement Gottwald jako předseda vlády tlačil na prezidenta Beneše, aby ji přijal, že vládu doplní svými stoupenci. Beneš pár dní odolává, nakonec ale ustupuje. Komunisté zvítězili. Na své straně měli především dělníky. I ty jihočeské.

Autorka seriálu, který Český rozhlas České Budějovice vysílá u příležitosti 70. výročí, hledala v rozhlasovém archivu záznamy týkající se února 1948 na jihu Čech. Nahrávky z té doby, pokud nějaké vůbec byly pořízeny, se nedochovaly.

Zachovaly se ale vzpomínky lidí – přímých účastníků tehdejšího dění. Československý rozhlas jejich vyprávění zaznamenával na začátku 70. let. Že to jsou vzpomínky pouze prověřených příznivců změn, asi není třeba dvakrát zdůrazňovat. Z dnešního pohledu je okomentoval historik Jiří Dvořák.

První díl seriálu, který si můžete poslechnout, se týká papíren ve Větřní. Ty sehrály v těch chladných únorových dnech roku 1948 hodně důležitou roli. Ne nadarmo a zadarmo byl později jejich zaměstnancům propůjčen Řád Vítězného února, vysoké československé státní vyznamenání. 

V druhém díle seriálu se podíváme na situaci v Jihočeských plynárnách, hlavně na zakládání Lidových milicí. O vzniku dělnické bojové jednotky rozhodl Ústřední výbor Komunistické strany Československa 21. února 1948. Lidové milice byly označovány za ozbrojenou pěst dělnické třídy.

Další díly seriálu o Vítězném únoru na jihu Čech uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice do neděle 25. února, vždy po 15. hodině.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)