Vizitka – Jaromír Zemina (2019)

Jaromír Zemina, historik umění. Moderuje Renata Klusáková. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza 12. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: Klusáková, Renata: Jaromír Zemina, historik umění. Moderuje Renata Klusáková. In web ČRo 3 Vltava, 12. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jako o člověku s duší poutníka a nevyvratitelném venkovanovi o sobě mluví malíř a historik umění Jaromír Zemina. Ten, který české veřejnosti objevil Aléna Diviše. Ten, jehož známe především jako autora knih o výtvarném umění. První byla na počátku 60. let studie o Janu Zrzavém, následovala monografie Jiřího Johna, která ale kvůli zákazu publikování mohla vyjít až po dvaceti letech.

Psal o Cézannovi a Velázquezovi, na Kuksu studoval dílo sochaře Matyáše Brauna. Tři desetiletí působil v Národní galerii, uspořádal bezpočet výstav. Z potřeby a radosti nepsat jen o výtvarném umění vzešly knižní soubory kratších textů jako Knížka zimního času, Z cest a cestiček anebo vzpomínková Léta v Arnoštově. Nad knihou Pozdních textů, která je podle Jaromíra Zeminy osobnější a otevřenější než všechny předchozí, se s devětaosmdesátiletým mladíkem sejde ve Vizitce Renata Klusáková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)