Osobnost Plus – Alexej Pyško (2019)

Alexej Pyško, herec. Jeho spolužákem na pražské DAMU byl Martin Stropnický. Založil Shakespearovské slavnosti a přes dvacet let dává český hlas americké hvězdě Bruce Willisovi. A tvrdí, že v mládí byl tak arogatní, až se diví, že ho někdo nezabil. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 2. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h).

Lit.: Chvátalová, Kateřina – Tachecí, Barbora: V dnešní politické reprezentaci je těžké hledat lidi, kteří to myslí upřímně, soudí Alexej Pyško. In web ČRo Plus, 21. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Alexej Pyško je českým divákům známý především díky americké hvězdě Bruci Willisovi, kterému herec a dabér propůjčil svůj hlas. Za sebou má ale zejména řadu divadelních rolí a mnohaleté angažmá v Národním divadle. Mezi jeho spolužáky na pražské DAMU byl také exministr a politik Martin Stropnický.

„Byli jsme velcí kamarádi. Měl jsem, nevím proč, pocit, že jsem stejně talentovaný jako on. Hodně jsme si sedli a dělali jsme spolu spoustu věcí. Naučil jsem se od Martina alespoň třiceti až padesátiprocentní ctižádosti a cílevědomosti, které měl on,“ vzpomíná.

Herec a dabér Alexej Pyško působil na počátku kariéry v divadlech v Českém Těšíně a Ostravě. Od roku 1988 byl členem činohry Národního divadla, v letech 2002–2004 souběžně zastával pozici šéfa činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci. V roce 2006 se stal uměleckým ředitelem Divadla Palace. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1978 v televizním filmu Slečna Rajka. Výraznější role vytvořil také ve snímcích Kdo probudí Pindruše…?, Vrchní, prchni!, Nesmrtelná teta nebo v seriálech Expozitura, My všichni školou povinní a Rapl. Českému televiznímu divákovi je především znám jako dabér. Nejvíce je spjat s hollywoodským hercem Brucem Willisem, kterému propůjčil hlas v naprosté většině jeho snímků.

Geneticky zakódovaná politika a diplomacie

Stropnického přechýlení do politiky bývalého spolužáka nijak nepřekvapilo. „V době, kdy jsme se přátelili, jsem byl jejich rodinným přítelem. Jeho tatínek měl podobný osud jako můj táta. Byl v diplomatických řadách. Martin měl geneticky zakódované to, že když spadne železná opona, pustí se tímto směrem,“ uvádí.

K politické příslušnosti, členství v hnutí ANO 2011 a působení ve vládě Andreje Babiše, se Pyško ale vyjadřovat nechce. „Řekl jsem si, že v tomhle státě už nebudu nic ohledně politiky komentovat. Zažili jsme krásnou dobu 90. let, kterou provázela velká vlna korupcí, bohužel. A je dnes velmi těžké v naší politické reprezentaci hledat lidi, kteří to myslí opravdu upřímně ,“ vysvětluje.

Jsem celoživotně multiplexní herec. Když něco rozjedu a jsem na vrcholu, nemám problém to opustit. Alexej Pyško

Odchod beze smutku

Od roku 1980 byl Pyško nejdříve hostujícím, později stálým členem souboru prestižního Národního divadla. Po neshodě s nastupujícím vedením zlatou kapličku ale v roce 2016 opustil. „Bylo to oboustranné rozhodnutí a žádný smutek z toho nemám,“ říká Pyško, mimo jiné i zakladatel Letních shakespearovských slavností, a ještě dodává:

„Za téměř 40 let angažmá jsem si prošel různými situacemi. Zažil jsem ještě dobu, kdy tam byli bardové a pardálové jako pan Lukavský, Hrušínský, Somr a obrovský tým tvůrců. Když vzali mezi sebe jednoho mladého kluka nebo holku, musel se člověk velmi snažit, aby se obhájil.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Zjistíte mimo jiné, jak mu slabost pro ženy ovlivnila život.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)