Host Apetýtu – Martin Vajčner (2019)

Vinař Martin Vajčner obdělává své vinohrady přesně podle dávných tradic a hrozny šlape nohama. Projde mu rukama skutečně každý hrozen z jeho vinice? Připravila a moderuje Jaroslava Jarka Vykoupilová.

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 10. 7. 2019 (ČRo Brno, 42 min.). K poslechu zde.

Pozn.: Za rozhovor získala Jarka Vykoupilová ocenění České asociace novinářů cestovního ruchu (leden 2020).

Lit.: Vykoupilová, Jarka: Vinař Martin Vajčner se vzdal podpory moderní techniky a hrozny šlape nohama. In web ČRo Brno, 10. červenec 2019 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vinař Martin Vajčner obdělává své vinohrady přesně podle dávných tradic, nepoužívá například mlýnkoodzrňovač a hrozny šlape nohama.

Projde mu rukama skutečně každý hrozen z jeho vinice? Co přináší vínu několikaměsíční zrání v hliněných kvevri nádobách, které si podle starých amfor nechal vyrobit? Jaké je jeho osobní vinařské motto a jak odhaduje kvalitu letošní úrody?

Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)