Mozaika – Má rusínská vyšívanka (2019)

Rozhovor o knize Má rusínská vyšívanka připravil Tomáš Pilát.

Hovoří autorka knihy Barbora Zavadilová.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 7 min.).

Lit.: Pilát, Tomáš: Má rusínská vyšívanka. Konfrontace minulosti a současnosti Podkarpatské Rusi. In web ČRo 3 Vltava, 27. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na Podkarpatskou Rus odjížděla se dvěma cíli. Najít rodinu a napsat knihu. Nebo ji alespoň začít psát. Obojí si mohla Barbora Zavadilová odškrtnout. Příbuzné vypátrala a současně se začal rodit text publikace Má rusínská vyšívanka.

Mladá autorka, částečně Rusínka, v ní kombinuje vzpomínání své babičky s líčením vlastních zážitků ze čtvrtročního putování po Podkarpatské Rusi. Během něho učila češtinu, vedla děti na letním táboře, sbírala ostružiny a malovala turistické značky. A současně hledala příbuzné, které nikdy předtím neviděla. S podkarpatoruským prostředím přirozeně splynula. Vlastně úplně samovolně.

Vznikla nejen reportáž, ale i cestopis a portrét Podkarpatské Rusi

V knize uplatnila své pozorovací schopnosti i nesporný literárně-žurnalistický talent. I když, jak říká, původní představy o literární formě knihy byly trochu jiné. „Myslela jsem si, že zpracuju vzpomínky svojí babičky do nějakého prozaického formátu a vytvořím dramatické rodinné drama odehrávající se na Podkarpatsku v době druhé světové války a těsně po ní. Na místě mi ale došlo, že mě zajímá i příběh současnosti, jak tam lidé žijí dnes, jaké mají starosti a problémy. Myslím, že podobné, jako za doby babiččina krušného dětství. Člověk se tu musí ohánět, aby se uživil, a rodiny jsou kvůli pracovní migraci často rozdělené. Jako dřív,“ říká k tomu.

Psát jen o minulosti proto přišlo Barboře škoda. Vznikla tak svižná reportáž z putování, tak trochu cestopis a výstižný portrét současné Podkarpatské Rusi protkaný vzpomínkami Bářiny babičky. Přiléhavé jsou i báječné ilustrace výtvarnice Daniely Herodesové. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)