Host Radiožurnálu – Nina Aderito (2019)

Nina Aderito pracovala jako koordinátorka v centru asistované reprodukce. Setkávala se s páry, které toužily po dítěti. Jaká zkušenost to pro ni byla? Co všechno jsou lidé ochotni podstoupit, aby se dočkali potomka? A proč nakonec ona sama tuhle možnost odmítla? Nina Aderito vyvrací nejčastější mýty o umělém oplodnění. Moderuje Zuzana Burešová.

Natočeno 2019. Premiéra 4. 12. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 21:05 h.; 28 min.).

Lit.: Burešová, Zuzana – Duchková, Anna: Umělé oplodnění bolí hlavně psychicky, připouští koordinátorka z centra asistované reprodukce. In web ČRo 1 Radiožurnál, 5. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S početím dítěte má problém až 20 procent párů. Pro většinu z nich je neúspěšné snažení o miminko frustrující záležitostí a odhodlat se k návštěvě centra pro asistovanou reprodukci také nebývá jednoduché. V zásadě by do něj měl ale zamířit každý pár, který se o otěhotnění pokouší déle než rok, potvrzuje Nina Aderito.

Umělé oplodnění je citlivé téma, a asi také proto je s ním spojena celá řada mýtů. „Největší klišé je, že umělé oplodnění je zdarma,“ začíná výčet těch nejčastějších bývalá koordinátorka. „Za jeden pokus o IVF pár zaplatí přibližně 20 tisíc korun. Zdravotní pojišťovny přispívají na čtyři pokusy, pokud si žena nechá zavést pouze jedno embryo.“

„Další mýtus je možná to, že k oplodnění nepotřebuji partnera, že stačí přijít s tím, že chci miminko. Stává se to naštěstí minimálně, ale tu a tam někdo takový přijde,“ pokračuje Aderito. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)