Host Lucie Výborné – Zuzana Kříhová (2020)

Írán je dlouhodobě nejfrekventovanějším pojmem světového zpravodajství. Íránistka Zuzana Kříhová z FF UK naše poznání rozšíří o témata, na která ve zprávách obvykle není čas. Jaký je skutečně vztah Íránců k západní společnosti? Kolik tu zůstalo ze staré Persie? A proč bychom si neměli plést Peršany a Araby? Zeptá se Lucie Výborná.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 1. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h). Repríza 23. 5. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:06 h).

Lit.: Krahulec, Jakub – Výborná, Lucie: Současná situace v Íránu: Vlnu vlastenectví znovu nahradila nespokojenost s vládou, popisuje íránistka. In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. leden 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Írán je země, která obvykle vzbuzuje obavy. „Mě na Íránu láká hodně i to, že je to země plná rozporů, paradoxů,“ říká Zuzana Kříhová, profesorka íránistiky. „Vše je tam obestřeno různými úhly pohledu, od náboženství, kulturních a společenských otázek, ke vztahům mezi muži a ženami.“ Jak se změnil od vlády prezidenta Ahmadínežáda? Jak se tam projevují ekonomické sankce? A co se dělo v íránské společnosti v období mezi zavražděním Sulejmáního a pádem letadla?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)