Kontexty – Pět kapitol ze současné ekonomie 1/5 (2020)

Jak měřit efektivitu programů a politik? Připravil Filip Pertold (1), Julie Chytilová (2) a Michal Bauer (2). Hlavní redaktor René Levínský. Režie Ivo Kristián Kubák.

Natočeno 2020. Premiéra 16. – 20. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h.). Repríza 17. – 21. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 1.30 hodin).

Obsah: Část první: administrativní data (27 min.).  – Část druhá: terénní experimenty. – Část čtvrtá: Kdo přichází, kdo odchází a jak volíme nohama? Determinanty migrace v datech.

Lit.: Slívová, Hana – Levínský, René: Pět kapitol ze současné ekonomie. Seznamte se s českými vědkyněmi a vědci, kteří uspěli na světové scéně. In web ČRo 3 Vltava, 16. březen 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: (…) Jak přemýšlejí ekonomové, kteří strávili velkou část své úspěšné kariéry v zahraničí a v současné době pracují na výzkumných pracovištích v České republice? Tomu se věnuje seriál Pět kapitol ze současné ekonomie. Pro vltavský cyklus Kontexty ho připravil René Levínský. (…)

Zatímco deník Handelsblatt sestavuje každoročně žebříček ekonomů z německy mluvících zemí podle jejich publikační úspěšnosti v posledních deseti letech a legitimita ekonomů ve veřejné debatě je tak do značné míry determinována právě touto statistikou, v České republice se k ekonomickým otázkám často vyjadřují zaměstnanci PR oddělení bank nebo ekonomové, jejichž myšlení ustrnulo v minulém tisíciletí.

René Levínský, který pracoval v letech 2000 až 2006 na  Univerzitě Alberta-Ludvíka ve Freiburgu a poté byl devět let zástupcem ředitele Ústavu Maxe Plancka pro ekonomii v Jeně, ve svém pořadu Pět kapitol ze současné ekonomie přestaví šest ekonomek a ekonomů ve věku kolem 40 let, kteří strávili značnou část akademické kariéry v cizině, publikují v prestižních vědeckých časopisech a momentálně pracují na výzkumných pracovištích v České republice.

Ambice být reprezentativním výběrem ale tento seriál nemá, úspěchů srovnatelných s těmi, které pořad představuje, dosáhli například i Filip Matějka, který byl v době natáčení pořadu v USA, či Jakub Steiner, jenž ve stejné době přednášel v Curychu.

Nobelova cena v praxi

Na koho se tedy seriál zaměří? Filip Pertold pracoval na Univerzitě Illinois v Chicagu, Aarhuské univerzitě v Dánsku a Kalifornské univerzitě v Berkeley a publikuje například v časopise American Economic Journal: Economic Policy.

Julie Chytilová a Michal Bauer ve svém výzkumu využívají metody, za které byla letos udělena Nobelova cena za ekonomické vědy, a momentálně se přímo podílejí na studii navazující na dvacet let starý experiment jednoho z letošních laureátů Michaela Kremera. Publikují v časopisech Proceedings of the National Academy of Sciences of the US nebo American Economic Review.

Lubomír Cingl je nejmladším z prezentovaných ekonomů, svou dizertační práci zkoumající vliv stresu na rozhodování obhájil v roce 2016 pod vedením Michala Bauera. Tento výzkum publikoval v Management Science, což je jeden z nejzásadnějších časopisů zabývající se rozhodovacími procesy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)