Hergot! – Thomas P. Doyle (2020)

Rozhovor o sexuálním zneužívání v církvi. Připravili Petr Wagner, Jan Škrob a Dominik Čejka.

Hovoří Thomas P. Doyle.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 41 min.).

Lit.: Wagner, Petr - Škrob, Jan – Dominik Čejka, Dominik: „Na obětech sexuálního zneužívání vedení církve nezáleží,“ říká americký kněz. In web ČRo Radio Wave, 7. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Americký římskokatolický kněz a člen dominikánského řádu Thomas P. Doyle už od 80. let aktivně pomáhá lidem, kteří zažili sexuální zneužívání ze strany duchovních, a snaží se na tento problém upozorňovat. Ve Spojených státech se stal v této oblasti průkopníkem a obětoval tomu i rozjetou kariéru v církevních strukturách. Právě ty dnes kritizuje, a dokonce mluví o toxickém klerikalismu.

Biskupům podle něj nezáleží na obětech sexuálního zneužívání, ale maximálně na mediálním obrazu jich samých, celé církevní hierarchie a institucionální církve.

Českou perspektivu k americkému kontextu doplňuje reportér náboženské redakce Českého rozhlasu Adam Šindelář. Situace u nás je podle něj podobně neutěšená. Rozdíl je v tom, že první lidé s touto zkušeností v České republice začali mluvit teprve poměrně nedávno a věci se začínají dávat do pohybu. Možnosti právní i psychologické podpory pro přeživší existují, ale v institucionální církvi zpravidla bohužel ne.

Třetí pohled na problematiku zneužívání nabízí neuropsycholog Petr Bob, který se podílí na výzkumu americké organizace SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests – Síť přeživších pro lidi zneužité kněžími) zaměřeném na psychologické aspekty traumatu způsobeného touto zkušeností. Jako specifikum tohoto typu traumatu uvádí ztrátu důvěry ve spiritualitu a duchovní hodnoty jako takové. K prolomení traumatu ale může pomoct i meditace. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)