Osobnost Plus – Petra Procházková (2021)

Podle aktuálních čísel je v Rusku přes 4 miliony nakažených a přes 80 tisíc zemřelých na covid-19. Z celkového počtu 146 milionů obyvatel. Lze číslům dodávaným Ruskem věřit? Mají tam lidé pocit, že jejich vláda koronavirovou situaci zvládá dobře? A posílilo Rusko svůj vliv za dosavadní dobu pandemie? Novinářka Petra Procházková bude hostem Osobnosti Plus. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 2. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Brezovská, Katka – Tachecí, Barbora: V Rusku vždy byla věda politickým nástrojem a vakcína je obrovské politikum, připomíná novinářka Procházková. In web ČRo Plus, 23. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: To, co se odehrává v médiích a v nemocnicích u nás, se dělo v Rusku zhruba před půl až tři čtvrtě rokem, říká novinářka Petra Procházková. „Pamatuju si, že jsem od jara až do podzimu psala jednu takovou reportáž týdně,“ vzpomíná.

„Popisovala jsem, jak tam lidé leží na chodbách, jak se lékaři musejí rozhodovat, komu pomoct, jak kolabují krematoria. A když teď čtu české noviny, tak mám takové deja vu,“ dodává v pořadu Osobnost Plus.

Může to podle ní znamenat, že je Rusko teď v pandemicky v lepší situaci než Česko. Připomíná, že oficiální denní přírůstek nově pozitivně testovaných je tam teď zhruba stejný jako v tuzemsku.

„Ale to není moc vypovídající hodnota, protože jednak ruským číslům tradičně moc nevěřím a jednak je počet testovaných velmi různý. Nicméně – z předvánočního téměř kolapsu, kdy v Rusku bylo denně 30 tisíc pozitivně testovaných, jsou dnes na 12 tisících. A v ruských novinách i těch opozičních už pandemie není téma číslo jedna. A to si myslím, že je větší ukazatel než statistika,“ naznačuje novinářka.

V Ruské federaci je podle ní celá řada věrohodných médii, která analyzují covidovou situaci v zemi, a o která se lze opřít.

„Když si pak porovnáte to, co píší, můžete zhruba dojít k realistickému pohledu. Třeba u úmrtí Rusové uvádějí oficiálně 85 tisíc obětí. Ale novináři srovnali nadúmrtí a vychází jim 350 tisíc. Takže přece jen se to liší od oficiální statistiky,“ připomíná. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)