Interview Plus – Aleksandar Vučić (2021)

Srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbsko patří mezi evropskými zeměmi k těm, které očkují proti covidu 19 nejrychleji. Jakou strategii si Srbsko zvolilo a proč se rozhodlo využít i ruské nebo čínské vakcíny, které nejsou schválené Evropskou lékovou agenturou? Jaký vztah chce mít Bělehrad s Moskvou a Pekingem? Tomas Kulidakis se zeptá srbského prezidenta, který si na rozhovor udělal čas ještě před svou návštěvou České republiky. Moderuje Thomas Kulidakis.

Natočeno 2021. Premiéra 18. 5. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.; 25 min.).

Lit.: Erhart, Michael – Kulidakis, Thomas: Srbský prezident Vučić: Sputnik V je skvělá vakcína, jen jí nevyrábí dost. Geopolitika mě nezajímá. In web ČRo Plus, 18. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Srbsko patří mezi evropskými zeměmi k těm, které očkují proti nemoci covid-19 nejrychleji. V zemi se používá trojice očkovacích látek registrovaných v Evropské unii, ale také ruská vakcína Sputnik V a čínská Sinopharm. „Sputnik V je skvělá vakcína. Samozřejmě bych ji doporučil. Jediný problém u ní je, že ji nestíhají vyrábět v dostatečném množství,“ říká srbský prezident Aleksandar Vučić v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Sputnikem V se v Srbsku nechaly naočkovat naočkovat stovky tisíc lidí a neobjevil se prý žádný problém. „Mě geopolitika nezajímá. Mě zajímá zdraví našich lidí. Zachraňujeme životy v naší zemi, to je pro nás důležité,“ zdůrazňuje prezident.

Neobává se ani toho, že by Evropská unie mohla omezit vstup Srbům očkovaným neregistrovanými vakcínami. „Máme stovky tisíc lidí, kteří byli naočkováni vakcínou Sputnik V, a nebyl tam žádný problém,“ podotýká.

V poslední době se očkování v Srbsku zpomalilo, vláda proto nabízí 25 eur každému, kdo se nechá očkovat. „Funguje to. Předtím se očkovalo 10 tisíc denně, dnes jsme na 25 tisících a dosáhli jsme nějakých limitů, protože na počátku to bylo až 85 tisíc lidí denně,“ popisuje.

„Pro nás není problém nabídnout 80 nebo 100 milionů euro. Protože pokud to neuděláme, tak se naše ekonomika nehne z místa. Nedosáhneme pokroku, který jsme si naplánovali. Čím více lidí naočkujeme, tím lépe na tom naše ekonomika bude,“ dodává Vučić. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)