Večer na téma – Dekolonizace kultury aneb České (de)kolonizační snění (2021)

Rozhlasový kaleidoskop otevírá rozpravu o přehodnocení našich vztahů k Africe. Úryvky z českých divadelních her a inscenací, které v posledních letech reflektovaly danou problematiku z různých tvůrčích perspektiv, se prolínají s rozhovory s jejich tvůrci, střípky Manifestu dekolonizace se potkávají s myšlenkami afrických postkoloniálních myslitelů a názory českých odborníků na africké kultury… Hudební spolupráce Vít Zdrálek. Pořad připravila Lucie Němečková.

Na rozhlasových a divadelních ukázkách se herecky podíleli Angela Nwagbo, Papis Nyass, Veronika Švábová, Martin Pospíšil, Jonáš Vnouček, Jitka Pánková, Tomáš Vítek, Eliška Mesfin Boušková a Maxime Mededa.

Natočeno 2021. Premiéra 2. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 118 min.).

Pozn.: Upozorňujeme posluchače, že vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová ukázka ze hry Davida Jařaba Bílí psi a černý kočky expresivní výrazy.

Lit.: Němečková, Lucie: Dekolonizace kultury aneb České (de)kolonizační snění. Rozhlasový kaleidoskop o našich vztazích k Africe. In web ČRo 3 Vltava, 2. červen 2021 (článek). – Cit.: Rozhlasový kaleidoskop otevírá rozpravu o přehodnocení našich vztahů k Africe. Úryvky z českých divadelních her a inscenací, které v posledních letech reflektovaly danou problematiku z různých tvůrčích perspektiv, se prolínají s rozhovory s jejich tvůrci, střípky Manifestu dekolonizace se potkávají s myšlenkami afrických postkoloniálních myslitelů a názory českých odborníků na africké kultury…  (…)

Před zhruba sto lety snili naši předkové o kolonizaci Afriky. Současná generace hovoří o dekolonizaci. A to i přesto, že se Češi tváří, že se jich tato problematika netýká. Vždyť přece nikoho ve skutečnosti nekolonizovali, sami spíš byli objektem kolonizací svého druhu, tedy okupací, ať už té fašistické či sovětské. Zároveň paradoxně přejali ono bělošské, eurocentrické, koloniální myšlení Evropy.

Kolonizace Afriky neskončila jedním škrtem na papíře a několika podpisy při vyhlášení nezávislosti. Bývalé koloniální vztahy se převlékly za neokoloniální a s nimi nezmizely ani naše vlastní dávné stereotypy a předsudky. Je tedy na čase přehodnotit a narovnat evropský přístup k Africe. Intelektuálové a umělci z obou kontinentů volají po totálním „detoxu“ našeho myšlení, chování, kultury. Novou debatu na toto téma znovu nedávno rozpoutala vlna nepokojů, která se zvedla po smrti George Floyda v americkém Minneapolisu, hnutí Black Lives Matter zasáhlo i Evropu. Ale touha po znovuzrození rovnocenného vztahu k Africe a Afričanům trvá samozřejmě déle. Žije v myšlenkách Aimého Césaira, Frantze Fanona, Martina Luthera Kinga, Edouarda Glissanta a dalších i současných myslitelů. K nám bohužel často doléhají zprávy o dekolonizačních snahách spíš v jejich senzacechtivé, vyhraněné podobě a víc než zamyšlení vzbuzují vypjaté emoce a liché představy, že jde o jakési sebemrskačství a sypání si popele na hlavu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)