Prezidentský Press klub – Miloš Zeman: Šafránková, moje láska (2021)

Připravil Luboš Procházka.

Hovoří Miloš Zeman.

Natočeno 2021. Premiéra 10. 6. 2021 (Frekvence 1).

Lit.: Procházka, Luboš: Miloš Zeman pro Frekvenci 1: Krok europoslanců v případě Babiše neberu příliš vážně. In web Frekvence 1, 10. 6. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Prezident Miloš Zeman během návratu z pracovní cesty do Vídně poskytl rozhovor rádiu Frekvence 1 a Parlamentním listům. Mimo jiné v něm reagoval na dnešní krok eurposlanců, kteří odsoudili střet zájmů premiéra Andreje Babiš.

“No tak víte, že je to právně nezávazné usnesení, takže v každém případě ho neberu příliš vážně,” prohlásil Zeman na Frekvenci 1. Vyjádřil se také k úmrtí herečky Libuše Šafránková, kterou v roce 2015 vyznamenal. “Byla to moje platonická láska, před mnoha a mnoha desítkami let, samozřejmě pošlu věnec a je mi nesmírně líto, že odešla,” řekl prezident.

V rozhovoru se také vrátil k setkání s představitelkou běloruské opozice Cichanouskou. “Bylo to přátelské setkání a já jsem jí mimochodem navrhnul, jestli by běloruská opozice neměla mít v Praze vztyčnou kancelář.” Došlo také na otázky týkající se rozhodnutí senátního bezpečnostního výboru podle kterého není Miloš Zeman schopný vykonávat funkci prezidenta. Odpověď bude velmi stručná: “Blbostmi se nezabývám!” Ke kauze Dominika Feriho pak prezident doplnil: “Bohužel pan Fischer a pan Feri mají společné to, že v obou případech odpovídám, že blbostmi se nezabývám. Mám velmi rezervovaný postoj k hnutí Me Too.” (.. )

Lit.: Berger, Vojtěch: Na tykačku s prezidentem: „Můžeš trošku zmínit to svoje setkání?“ prosí reportér Zemana. In web Hlídací pes, 11. 6. 2021 (článek). – Cit.: S kritickými médii Miloš Zeman ani další osazenstvo Hradu ostentativně nemluví. Naopak ta servilní mají k prezidentovi přístup velmi zblízka. Důkazem jsou exkluzivní rozhovory pro Parlamentní listy či stanici Frekvence 1, které Zeman poskytuje při svých (stále méně častých) zahraničních cestách. Jak svoji roli chápou sami hradní novináři a jak blízký je vztah s prezidentem, ukazuje nahrávka z posledního letu z Vídně, kde novinář Zemanovi ve zveřejněném rozhovoru bez zábran tyká.

Ještě se krátce zeptám na tvoje setkání s tou paní Cichanouskou, představitelkou běloruské opozice, jestli můžeš trošku zmínit některé body toho jednání třeba,“ zní dotaz na prezidenta na pozadí hučících motorů na nahrávce. Hlas se výrazně podobná hlasu 1. zástupce šéfredaktora serveru Parlamentní listy Radima Panenky, který byl i při dvoudenní návštěvě Vídně tradičně součástí Zemanova mediálního doprovodu.

Nahrávku zveřejnilo na svém webu rádio Frekvence 1, jehož reportér byl druhým z přizvaných novinářů. Luboš Procházka, moderátor pravidelných rozhovorů Pressklub s prezidentem, také neletěl se Zemanem poprvé. Dlužno podotknout, že Procházka alespoň na nahrávkách prezidentovi vykal.

Dobré jméno republiky

Rozhovor obě média zveřejnila s titulkem navozujícím dojem exkluzivity: „‚Šafránková, moje láska.‘ Zeman pro PL. Bělorusko? Mnozí padnou pod stůl“ (v případě Parlamentních listů) a „Miloš Zeman pro Frekvenci 1: Krok europoslanců v případě Babiše neberu příliš vážně“ (v případě Frekvence 1).

Tykání prezidentovi od novináře blízkého Hradu vynikne o to víc, že Kancelář prezidenta republiky nedávno naopak odstřihla skupinu médií, která považuje za jí nepohodlná. Když kancléř Vratislav Mynář oznamoval, že Hrad nebude napříště poskytovat informace „týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, blogu Deník N, redakcím 168 hodin a Reportéři ČT“, odvolával se na to, že v opačném případě by se Hrad mohl „podílet na poškození dobrého jména České republiky“.

Familiérní přístup novinářů k jednomu z nejvyšších ústavních činitelů je ale podle všeho v pořádku.

Zemanův novinář číslo jedna

Zmíněný Radim Panenka je dlouhodobě prezidentovým novinářem číslo jedna. Podepsán je pod několika knihami rozhovorů s Milošem Zemanem a na cesty s hlavou státu jezdí už od Zemanova prvního zvolení prezidentem v roce 2013. Na rozdíl třeba od zpravodajů veřejnoprávních médií, kteří Zemanovy cesty pokrývají také, však Parlamentní listy či Frekvence 1 exkluzivní přístup k prezidentu Zemanovi ve svém zpravodajství nedokážou vytěžit. HlídacíPes.org tento nepoměr mezi zpravodajskou hodnotou příspěvků seriózních médií a těch „hradních“ už dříve podrobně popsal na příkladu Zemanovy účasti na třídenním summitu ve Vysokých Tatrách. Platilo to však i o čerstvé cestě do Vídně. Radim Panenka ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda je novinářské tykání prezidentovi profesionálně v pořádku a zda to odpovídá vztahu novinář-politik, který sám Hrad tak vzývá, do vydání tohoto textu neodpověděli.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)