Portréty – Edward Gierk (2010?)

Aparátník, který vedl deset let Polsko. Kdo byl Edward Gierk? Připravil Jan Sedmidubský. Ukázky čtou Radvít Novák a Jan Novák. Režie Irena Hýsková. Technická spolupráce Zuzana Vlčková.

Hovoří publicista Pavel Hlavatý.

Natočeno 2010 (?). Repríza 14. 6. 2021 (ČRo Plus, 52 min.).

Lit.: Sedmidubský, Jan – Hlavatý, Pavel: Aparátník, který vedl deset let Polsko. Kdo byl Edward Gierek? In web ČRo Plus, 14. červen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V červenci uplyne dvacet let uplyne od smrti polského komunistického představitele Edwarda Giereka. Stál v čele Polska v letech 1970 až 1980, v době morálního neklidu. Poté jej smetly protesty nezávsilých polských odborů.

Epizoda Portrétů věnovaná Gierekovi nepojednává jen o prvním z polských komunistů 70. let, ale také o jeho době. Sedmdesátá léta byla v Polsku zcela jiná než v Československu. Nejedná se o dobu jednolitou, ale časově strukturovanou do období protestů a časů mezi nimi.

Gierek sám není mezi polskými vůdci 20. století zřejmě žádnou veličinou. Byl to aparátník, který byl ale díky bouřlivému vývoji událostí na vrchol posazen. Aby z něj byl po deseti letech opět sundán. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)