Zrcadlo – Jiřina Šiklová (2021)

Cyklus dokumentů o inspirativních ženách dnešního Česka. Silná, morálně pevná, inspirativní, plná energie. Taková byla disidentka a socioložka Jiřina Šiklová až do konce svých dní. Autorka Eva Nachmilnerová. Dramaturgie Markéta Oddfish Nešlehová.

Natočeno 2021. Premiéra 3. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.; 25 min.).

Lit.: Nachmilnerová, Eva: Silná, morálně pevná, inspirativní, plná energie. Jiřina Šiklová v Zrcadle. In web ČRo 2 Praha, 3. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak ji ovlivnila smrt Jana Palacha? Proč se nebála výslechů a věznění? Co pro ni znamenala angažovanost a co by přála české společnosti?

„Mám-li určité přesvědčení a neangažuji se pro to – tedy nic pro to nedělám, abych tím ovlivnila alespoň část lidí – tak je to takový způsob duchovního narcismu. Takže já považuji za angažovanost to, co je správné, nebo to, o čem jste přesvědčen, že je třeba říkat těm druhým,“ svěřuje se v Zrcadle Jiřina Šiklová. (…)

Zrcadlo je cyklus, v němž se dozvíme nejen o výčtu snů, cílů a věcí, které chce každá z hrdinek stihnout do konce svých dní, ale co všechno inspirativní ženy spojuje, jak se propojují jejich aktivity s jejich mateřství, jak hodnotí své aktivity ve zpětném zrcátku a co by chtěly vidět v zrcadle za deset let. Jak se ve svých životech časem a zkušenostmi proměnily.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)